Huseklepp zet Brann op weg

viki meeuwis

In de Tippeligaen stonden er vijf matchen geprogrammeerd op zondag.

Rode lantaarn Lyn moest uit naar Sandefjord. Op het half uur wist Erik Mjelde de thuisploeg op voorsprong te brengen. Martin Jensen met de bal op rechts, waar Mjelde kwam aanlopen. Hij stuurde de bal in de kruising en dat leverde Sandefjord de 1-0 op. Na de rust kwam Lyn beter in de wedstrijd. Paul Obiefule wist de bal in doel te werken en zo Lyn op gelijke hoogte te brengen. De bezoekers kregen nog een gouden kans toen Kim Holmen alleen voor doel kwam maar hij aarzelde te lang waardoor de verdediging van Sandefjord de bal kon wegwerken. Invaller Kjartan Henry Finnbogason wist Sandefjord uiteindelijk de 2-1 en dus de overwinning te bezorgen. De situatie lijkt met de week uitzichtlozer te worden voor Lyn dat nog steeds laatste staat met dertien punten uit 21 wedstrijden. Sandefjord staat op de negende plaats en lijkt nog een jaar langer in de Tippeligaen te mogen blijven.

Aalesund kreeg Odd Grenland op bezoek. Het was een beetje de top van het klassement tegen een mogelijke degradatiekandidaat. Aalesund staat immers op de twaalfde plaats met twaalf punten na deze match en begeeft zich langzaam aan in de richting van een degradatieplaats. Aalesund begon het best aan de wedstrijd maar op het kwartier kreeg het een eerste goal tegen. Een lange bal van Steffen Hage kwam bij Peter Kovacs terecht. Die speelde de bal verder naar Simen Brenne die de 1-0 binnen werkte. Aalesund stelde alles in het werk om de gelijkmaker te pakken maar de afwerking voor doel liet te wensen over. Odd bleef gevaarlijk voor de dag komen. In de slotfase kon Jacob Sørensen een tweede goal voor Odd versieren. Aalesund moest zich tevreden stellen met een troostdoelpuntje van Didrik Fløtre in de toegevoegde tijd.

De wedstrijd tussen Start en Fredrikstad eindigde in een 1-0 overwinning voor de thuisploeg. Trainer Tørum besliste om Bernt Hulsker en Cristian Bolaños niet op te stellen en gaf de voorkeur aan de jonge Mats Stokkelien. Na twintig minuten gespeeld te hebben, liet Stokkelien zien dat de trainer de juiste keuze had gemaakt. Fredrikstad kreeg via Johansson een goede kans maar keeper Høie kon redding brengen. Kort daarop kon Stokkelien hard uithalen en stuurde de bal in de verste hoek in doel. Net voor de rust kwam Fredrikstad nog dicht bij de gelijkmaker. Raymond Kvisvik haalde uit maar de bal kwam op de dwarslat terecht. Na de rust bleven de bezoekers aandringen maar het was de thuisploeg die het dichtst bij een goal kwam nadat Stokkelien de bal kreeg aangereikt door Geir Ludvig Fevang.

De eerste helft in de partij tussen Brann en Strømsgodset eindigde zonder doelpunten. Kort na de rust wist Erik Huseklepp Brann op voorsprong te brengen via een kopbal. Vier minuten later wist hij die voorsprong tot 2-0 te vergroten. Het antwoord van Godset liet niet lang op zich wachten want Mattias Andersson kon een minuut later tegenprikken. Het was de avond van Huseklepp want met nog twintig minuten te spelen wist hij Petter Vaagan Moen te bereiken die de thuisploeg de 3-1 bezorgde. Even later werd het zelfs 4-1 nadat Huseklepp de bal doorspeelde aan Gustavino die de bal in doel werkte. Twaalf minuten voor het einde van de wedstrijd kon Fredrik Nordkvelle nog scoren voor Godset maar Brann zou de overwinning niet meer uit handen geven. Een goede zaak voor Brann dat nog steeds in de running is voor de titel.

In de wedstrijd tussen Vålerenga en Lillestrøm zag het er lang naar uit dat de match op een doelpuntenloos gelijkspel zou eindigen maar tien minuten voor het einde van de wedstrijd wist Frode Kippe de bal binnen te werken en zo Lillestrøm aan de drie punten te helpen. Het betekende ook de zesde opeenvolgende nederlaag voor Vålerenga. De club uit Oslo heeft bovendien te kampen met een hele reeks spelers die door blessures niet inzetbaar zijn. Zo nam Erik Hagen terug plaats op het middenveld. Hij moest normaal gezien vorige week een heupoperatie ondergaan maar omdat VIF al met zoveel geblesseerden zit, heeft hij die ingreep uitgesteld. Hagen hield het 76 minuten vol maar toen moest ook hij naar de kant. Eerder was ook Moa al van het veld gegaan met een blessure. Moa had tot dan toe verschillende keren voor dreiging gezorgd maar keeper Magnusson was alert.