Nieuw verlies voor AZ-Belgen

Philippe Crols

Zoals gewoonlijk weer heel wat Belgen in actie afgelopen weekend in de Nederlandse Eredivisie. Jammer maar helaas blonk er geen enkele landgenoot echt uit bij onze noorderburen.

AZ leed op de twintigste speeldag een thuisnederlaag tegen Groningen (0-1) en staat achtste op maar liefst 24 punten van het leidersduo PSV - Twente. Bij de Alkmaarders zat Dick Advocaat in de tribune na zijn scheldtirade van vorige week. De Belgische bondscoach liet met Maarten Martens, Gill Swerts en Moussa Dembele alle AZ-Belgen heel de wedstrijd spelen. Zij geraakten echter niet voorbij een sterke doelman uit Groningen, Luciano Da Silva (ex-Germinal Beerschot). Sepp De Roover ligt bij Groningen nog steeds in de lappenmand.

Bij Ajax mogen ze de titel stilaan vergeten. De klassieker op bezoek bij Feyenoord eindigde op 1-1. Jan Vertonghen speelde de hele wedstrijd, Toby Alderweireld viel na een kwartier uit met een hamstringblessure. Hij is zeker twee weken buiten strijd. Ajax is derde op negen punten van de leiders.

Korte invalbeurt Simons

Een van die twee leiders, PSV, kwam op bezoek bij Vitesse niet verder dan 0-0 en zag zo Twente terug op gelijke hoogte komen. Bij de Eindhovenaren viel Timmy Simons zeven minuten voor tijd in. De andere Belgen, Stijn Wuytens en Funsu Ojo, behoorden niet tot de selectie. Onur Kaya, die vorige week nog de matchwinnaar was, speelde de hele wedstrijd voor Vitesse. Deze keer scoorde hij niet.

Die andere leider, Twente, won dankzij een treffer van Bryan Ruiz (ex-Gent) van het Belgisch getinte Roda JC. Vincent Lachambre speelde de hele wedstrijd net als Davy De Fauw, die de lat trof. Laurent Delorge werd in het slot van de wedstrijd vervangen door Arnaud Sutchuin en kreeg ook een goede doelkans. Jeanvion Yulu-Matondo kon niets meer uitrichten in zijn invalbeurt van drie minuten. Doelman Bram Castro zat voor de tweede week op rij op de bank. Cliff Mardulier, Kris De Wree, Jamaique Van Damme en Kenneth Staelens zaten niet in de wedstrijdkern.

Subtoppers Utrecht en Heracles hielden elkaar in evenwicht. In de Domstad bleef het 0-0. Birger Maertens zat bij de Heraclieden niet in de selectie. Voor Utrecht speelden Dries Mertens en Jan Wuytens negentig minuten, Kevin Vandenbergh kwam niet van de bank en Hans Somers behoorde niet tot de selectie.

VVV Venlo verloor bij NAC met 2-0. Ruud Boffin verdedigde het doel van de club uit Venlo en ook Ken Leemans speelde de hele wedstrijd. Kevin Van Dessel viel een halfuur voor tijd in. Kevin Begois zat dan weer niet in de wedstrijdkern.

Matig optreden Gumienny

Willem II hield de punten thuis tegen RKC uit Waalwijk. Bart Biemans stond voor de Tilburgers heel de wedstrijd op het veld, Christophe Grégoire viel kort voor tijd in. Bij RKC zat Gerard Lifondja niet in de kern en bleef Alexandre Di Gregorio op de bank. Benjamin De Ceulaer mocht een halfuur meedoen, maar kon de 2-1-nederlaag niet voorkomen. Een andere Belg, scheidsrechter Serge Gumienny, maakte geen al te beste beurt.

ADO Den Haag boekte een belangrijke zege tegen Heerenveen, waar Kenny Steppe nog steeds niet fit is. Brian Vandenbussche (foto) speelde wel de hele wedstrijd, maar zag er bij een van de twee tegengoals niet goed uit. Timothy Derijck lag dan weer aan de basis van de gelijkmaker van ADO. Hij speelde negentig minuten.

Tenslotte vergeten we ook Bjorn Vleminckx niet. Hij vierde vanop de bank de zege van NEC tegen Sparta. De spits werd tien minuten voor tijd vervangen, maar in de laatste minuut scoorde de club uit Nijmegen alsnog de 1-0.