Alderweireld: "Wil onbetwiste rechtsachter worden"

Steurbaut Kersten
| 13 reacties
Alderweireld: "Wil onbetwiste rechtsachter worden"
Foto: © SC

De Rode Duivels zijn al jaren op zoek naar een vaste rechtsachter. Vanden Borre, Swerts, Gillet, De Roover, … Niemand slaagde erin om het hiaat in te vullen. Ajacied Toby Alderweireld lijkt nu vastberaden om zijn kans te grijpen.

Alderweireld is nochtans van nature uit een centrale verdediger en wordt ook bij Ajax op zijn favoriete positie uitgespeeld. Bij de Rode Duivels is de concurrentie in het centrum van de defensie echter moordend. Na de terugkeer van Vincent Kompany moet ook Nicolas Lombaerts uitwijken. En dan is Thomas Vermaelen er nog niet bij.

Totaalpakket

“Voor mijn carrière is de positie centraal het beste, maar bij de nationale ploeg wil ik graag de onbetwiste rechtsachter worden”, zegt Alderweireld. “De positie is vrij en daar ligt voor mij het grootste potentieel.”

“Bij mijn clubs heb ik er bijna nooit gespeeld. In Amsterdam kijken ze ook wel even raar op als ze zien dat ik op rechts sta. Maar als verdediger moet je sowieso over een totaalpakket beschikken. Deschacht, Lombaerts en Vermaelen. Ze kunnen toch ook allemaal op links spelen.”

“Als verdediger moet je over een totaalpakket beschikken. Deschacht, Lombaerts en Vermaelen, zij kunnen toch ook allemaal op links spelen.”

Alderweireld beseft dat hij nog een grote groeimarge heeft op rechts. “In de details moet het nog veel beter. Tegen Kazachstan had ik het in het begin heel moeilijk. Ik kneep iets te veel naar binnen om rugdekking te geven en kwam daardoor altijd iets te laat bij mijn tegenstander.  Na twintig minuten heb ik me aangepast, zoiets moet in de toekomst veel sneller gebeuren.”

Van flankverdedigers wordt verwacht dat ze ook aanvallend iets meer brengen. Een aspect dat de jonge Antwerpenaar wel aanspreekt.  “Ik heb een goed schot. Als centrale verdediger beperkt zich dat meestal tot lange ballen, op de flank ben je aanvallend iets vrijer. Het is alleen zaak van je momenten uitkiest. Je kan beter vijf keer gaan en de tegenstander verrassen, dan tien keer zodat het voorspelbaar wordt.”

Type Zlatan

Door de afwezigheid van sluipschutter Janko moeten de Belgen vanavond vooral uitkijken naar Arnautovic, voor Alderweireld geen onbekende. “In mijn eerste thuiswedstrijd voor Ajax was ik zijn rechtstreeks tegenstander. Ik heb toen niet zo’n moeilijke wedstrijd gehad, maar hij is echt een hele goede spits. Een type zoals Ibrahimovic: sterk, snel, een goede techniek en ook de streken zoals Zlatan. We zullen hem scherp in de gaten moeten houden.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties