Analyse Zwarte Sneeuw

Steurbaut Kersten
| 13 reacties
Zwarte Sneeuw
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voor het eerst sinds 1986 stevenen we in België af op een witte kerst in het hele land. De Belgische voetbalbond moet zich echter eens diep bezinnen of in die winterse weersomstandigheden ook plaats is voor topvoetbal.

Het voorbije weekend werden drie wedstrijden afgelast. Lokeren – Cercle Brugge en STVV – KV Mechelen werden niet op gang geblazen. De partij tussen Germinal Beerschot  en AA Gent werd na tien minuten definitief gestaakt.

Op de andere velden werd er wel gevoetbald, maar we mogen ons toch de vraag stellen of een algemene afgelasting van de hele speeldag geen terechte beslissing was geweest. De uitschuiver van Racing Genk op het Lisp had dan wel niets te maken met het sneeuwtapijt op de Lierse grasmat, maar met een tikkeltje arrogantie van de Limburgers en de strijdlust van de geel-zwarte stoottroepen van Eric Van Meir.

Alleen Eiji Kawashima klaagde na de wedstrijd over de omstandigheden, de Japanner had dan ook nog nooit in de sneeuw gevoetbald. Erger waren echter de omstandigheden op de baan. Supporters gleden zich een weg naar het stadion en moesten halsbrekende toeren uithalen om zonder blutsen of breuken hun zitje in de tribune te bemachtigen.

Dat Ludwig Sneyers, de directeur-generaal van de Pro League, op Stayen met door de koude rood aangelopen wangen durfde toegeven dat er een zekere druk is om wedstrijden te laten doorgaan, is een regelrechte degradatie van de supporter tot een eenvoudige figurant in het hele verhaal. De kalender primeert op de veiligheid.

Met dank aan 150 ijsberen die om half vijf ’s ochtends het terrein sneeuw- en ijsvrij maakten, werd de topper tussen Club Brugge en Anderlecht afgewerkt in optimale omstandigheden. Het leverde een aangenaam kijkstuk op, maar  na de wedstrijd werd het de supporters zwart voor de ogen toen ze op vier wielen naar huis moesten schaatsen. De avond voordien liepen verschillende wagens al blikschade op in de omgeving van Eupen.

Zwarte sneeuw was er ook voor Wim De Decker. Ondanks de aangekondigde hevige sneeuwval werd de wedstrijd tussen Germinal Beerschot en AA Gent gewoon afgetrapt. De verdedigende middenveld van de Antwerpse club kwam na vijf minuten slecht neer en liep een zware schouderblessure op. De Decker is mogelijk twaalf weken buiten strijd.

Is een voetbalspelletje al die ellende waard? Moeten spelers en supporters hun eigen veiligheid op het spel zetten op een moment dat iedereen het advies krijgt om zich niet op de baan te begeven. De verplichte invoering van de veldverwarming en een dreigende forfait bij een onbespeelbaar veld verhoogt de druk om koste wat het kost een wedstrijd te laten doorgaan, maar op deze manier loopt het reglement zijn doel voorbij.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties