Reportage “Xavier Chen zou bij topclub door de mand vallen”

Yves Brokken
| 36 reacties
“Xavier Chen zou bij topclub door de mand vallen”
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Xavier Chen (27) maakt in de Belgische competitie stilaan naam als uitstekende rechtsachter. Voetbalkrant.com ging bij twee rechtstreekse tegenstanders peilen naar wat de KV Mechelen-speler nog in zijn mars heeft.

Chen is aan zijn vierde seizoen in het shirt van KV Mechelen bezig. Hij genoot zijn jeugdopleiding bij Sporting Anderlecht, maar koos dan bewust om een stapje terug te zetten. Hij ging zijn kans in derde klasse bij KV Kortrijk en promoveerde al snel met de West-Vlaamse club naar tweede nationale. Toen Malinwa anno 2007 de eindronde won en de stap zette naar eerste, mocht ook Chen zijn geluk Achter de Kazerne gaan zoeken.

“Chen is een zeer goeie speler”, vindt Anderlecht-aanvoerder Olivier Deschacht, die de Brabander nog kent van bij paars-wit. “Hij kan het verschil maken met zijn startsnelheid en ook op het gebied van uitvoetballen vind ik hem een absolute kanjer. Zijn probleem is dat hij niet echt van de grootste is en dat is natuurlijk een niet te onderschatten nadeel als verdediger. Daarom kan ik ook moeilijk inschatten hoeveel progressie hij nog heeft.”

“Odoi heeft meer power dan Xavier. Hij komt wat mij betreft het meest in aanmerking om die positie in te vullen bij de Rode Duivels.”

“Aan twee zaken moet hij wel nog werken. Zowel één-tegen-één als zijn kopbalsterkte kunnen nog een pak beter. Hij zal vooral moeten trainen op kracht en misschien ook individueel bijtrainen. Kracht is immers prioritair in het moderne voetbal. Als hij op die punten kan doorgroeien heeft hij bijzonder veel potentieel.”

“Een voordeel is wel dat hij erin slaagt om zijn positieve eigenschappen extra in de verf te zetten en zo zijn mindere kwaliteiten weg te steken. Dat compenseren lukt hem nu aardig bij KV Mechelen, maar bij een topclub zou hij snel door de mand vallen.”

“Persoonlijk vind ik Denis Odoi een zeer goeie rechtsback. Hij komt wat mij betreft het meest in aanmerking om die positie in te vullen bij de Rode Duivels. Odoi heeft meer power dan Xavier. Hij kan ook beter koppen, dat heeft hij bij STVV al bewezen toen hij centraal achterin stond. Zijn timing is ook beter dan die van Chen.”

"Het is duidelijk dat ze bij KV Mechelen een goeie scouting hebben.
Ze zullen Xavier voor veel geld kunnen doorverkopen.”

“Ik heb inderdaad al een paar keer tegen Xavier Chen gespeeld”, reageert Mohamed Messoudi van KV Kortrijk op onze vraag wat hij van de Mechelse rechtsback vindt. “Hij is de snelste rechtsachter in de Belgische competitie en aanvallend brengt hij zeker zijn steentje bij. Hij voetbalt ook altijd heel gedreven. Om hem te pakken, moet je aan de tweede paal verschijnen bij een voorzet. Door zijn kleinere gestalte kan je zo makkelijker een doelpuntje meepikken”, lacht Mo.

“Of hij potentieel heeft voor de nationale ploeg, daar kan ik geen oordeel over vellen. Dan zou ik dagelijks met hem moeten kunnen voetballen. Maar de rechtsbackpositie is bij de Duivels een pijnpunt, dus uitsluiten doe ik het in ieder geval niet. Ik vermoed dat hij in de toekomst een Belgische topclub moet aankunnen, ja.”

“Dat Xavier veel talent heeft, kan je natuurlijk niet ontkennen. Ik stond in d ejeugd nog tegenover hem toen hij nog bij Anderlecht zat. Je speelt niet voor niks bij Anderlecht, hé, al heeft hij er wel goed aan gedaan om nadien een stapje terug te zetten. Het is duidelijk dat ze bij KV Mechelen een goeie scouting hebben. Ze zullen Xavier voor veel geld kunnen doorverkopen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties