De Witte: "Dit is het best haalbare voorstel"

Maarten Van Bever
| 113 reacties
De Witte: "Dit is het best haalbare voorstel"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanmiddag zullen de eersteklasseclubs stemmen over de competitiehervorming. De kans is groot dat een compromisvoorstel van Pro League-voorzitter Ivan De Witte wordt aangenomen. De Witte kwam zijn voorstel nog eens verdedigen in het Radio 1-programma "De ochtend".

Het voorstel van De Witte behoudt de huidige formule met zestien clubs én play-offs. Op 10 december stemden de 11 ‘kleine’ clubs en Standard nochtans voor een terugkeer naar het oude systeem van 18 ploegen zonder play-offs. Maar de G4 (Anderlecht, Club, Genk en Gent) deden er alles aan om die beslissing ongedaan te maken.

De G4 lijkt nu ook in haar opzet te slagen. De meeste clubs van de K11 stemden toe in ruil voor financiële tegemoetkomingen. Standard zal zich met tegenzin neerleggen bij de democratische beslissing en ook STVV-voorzitter Roland Dûchatelet laat zijn verzet varen. Enkel Charleroi-voorzitter Abbas Bayat lijkt nog te volharden.

“Niet afgekocht”

De Pro League-voorzitter weigert echter te spreken van "het afkopen" van de K11. "Dat is het níét het geval, maar geld is wel een belangrijke motivator in elk bedrijf, zeker in een voetbalbedrijf", bekent De Witte.

"Het K11-standpunt heeft niet standgehouden omdat in december die clubs met verschillende motieven stemden: sommige wilden de degradatie vermijden, andere zijn voor 18 ploegen en nog andere zagen het als een drukkingsmiddel tegenover de G4 voor meer geld."

In het nieuwe voorstel zullen clubs uit POIde teams uit POII vergoeden. "Dat is een rechtzetting van een scheefgegroeide solidariteit. De G4 wilde daaraan tegemoet komen. Maar de G4 vond ook dat je een vernieuwing niet na één jaar kunt beoordelen, maar wel pas na drie of vier."

De meest ingrijpende verandering in het voorstel gaat over de degradatie. De nummers 15 (eindronde) en 16 (rechtstreekse degradant) zullen bepaald worden op basis van de laatste drie seizoenen. "We zullen zien wat er uit de bus komt, maar ik denk dat dit voorstel het best haalbare is op dit ogenblik om de clubs samen te houden", zegt De Witte.  

“Elke verandering roept weerstand op”

De Witte antwoordt ook op de felle kritiek van de fans op play-offs. “Elke verandering roept weerstand op. Volgens sommige peilingen is er 20 tot 30% voor. Je kan het ook omkeren: na één jaar is het al een succes om zo'n aantal overtuigd te hebben. En als we nog twee jaar met deze formule doorgaan, ben ik er zeker van dat we 75 à 80% halen. Dat kan ik je garanderen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties