Interview "Probleem is dat Barça en Real heersen in Spanje"

Melissa Maes
| 19 reacties
"Probleem is dat Barça en Real heersen in Spanje"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De spelers van de Spaanse eerste en tweede klasse zijn nog steeds van plan de eerste twee speeldagen te staken. Onze redactie vroeg wat meer uitleg aan de Spanjaarden César Arzo van AA Gent en journalist Jesús del Amo Bort.

César Arzo van AA Gent begrijpt de stakingsdreiging maar al te goed. “Ik kende de geldproblemen ook, daarom ben ik naar Gent gekomen. Een jaar geleden wist ik al dat het niet juist was en dat het niet kon blijven duren. Zoiets is slecht voor het Spaanse voetbal.”

“Het probleem is de wet rond het faillissementsrecht. Als clubs geen geld hebben om hun spelers te betalen, dan nemen ze alle contracten van de spelers en verminderen de waarde bijvoorbeeld met vijftig procent. De spelers kunnen niets doen.”

“De voetballers zijn nu van plan om te staken en willen onder meer dat die wet wordt afgeschaft. Onder andere Carles Puyol en Iker Casillas kennen dat probleem niet, maar zij zijn bereid om mee te staken uit solidariteit met de anderen.”

“Laat me duidelijk zijn dat niet elke Spaanse club in die situatie zit” del Amo Bort

“Bepaalde clubs spenderen te veel geld in nieuwe spelers, stadions en jeugdopleiding. Ik heb het gevoel dat bepaalde ploegen er alles aan doen om toch nog maar een jaar in eerste klasse te verblijven en daarvoor moet je zo goed mogelijke spelers hebben”, aldus Jesús del Amo Bort.

“Dus hoe beter ze willen zijn, hoe meer geld ze moeten uitgeven. Het probleem is dat Barcelona en Real Madrid heersen in de Primera Division. Als andere Spaanse clubs de competitie willen winnen, dan hebben die een team nodig dat hen kan kloppen.”

“Als die clubs er niet slagen om eender welke prijs binnen te halen, dan hebben ze niet genoeg geld aan het einde van het seizoen om hun spelers te betalen. Dan hebben zij bijvoorbeeld geen inkomsten van de Champions League of Europa League, geen geld omdat ze niet promoveren naar eerste klasse, .. .”

Enorm verschil bij verdeling tv-gelden
“Daarnaast is ook de verdeling van de tv-gelden niet eerlijk . Ik geef een voorbeeld: als Real Madrid of Barça honderd miljoen euro ontvangen, dan krijgen de andere clubs bij wijze van spreken honderd of vijftig euro. Dat is een enorm verschil.” 

“Volgens mij is de staking de laatste stap, die sportmannen hebben al veel te veel doorstaan. Er is een speler, ik ga geen naam noemen, die al meer dan een jaar geen loon heeft ontvangen. De staking is een goede zaak, het kan niet zijn dat spelers geen geld ontvangen.”

Gevolgen van de staking
“De eerste twee speeldagen niet afwerken zal uiteraard enorme gevolgen hebben voor de competitie. Het zal heel moeilijk worden om nieuwe data te vinden zonder een ploeg te benadelen die ook nog Europese wedstrijden moet afwerken.”

“Daarnaast zijn er ook nog de interlands, de Copa del Rey en ga zo maar door.. Nu komt de Liga onder druk te staan, want aan de agenda raken vergroot enkel maar de problemen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties