Interview Scheidsrechters: "We bestraffen consequent"

Melissa Maes
| 18 reacties
Scheidsrechters: "We bestraffen consequent"
Foto: © SC

De competitie is vier speeldagen ver en al vijftien spelers kregen een rode kaart tegen de neus gedrukt. Wat denken de scheidsrechters er zelf van? Onze redactie ging eens een oor te luisteren leggen bij Sam Loeman, Serge Gumienny en Frederik Geldhof.

Vijftien rode kaarten na vier speeldagen, dat is zeker niet niks. “Dat is inderdaad opmerkelijk. Het CSC (Centraal Scheidsrechterscomité, n.v.d.r.) hamert er dan ook op dat het voetbal zo clean mogelijk wordt. Vliegende tackles en brutaliteiten bestraffen we meteen met rood”, legt Loeman uit.

Ook Gumienny beaamt dat. “De instructies van het CSC zijn klaar en duidelijk. Iedereen volgt die goed op. De clubs hebben die richtlijnen ook ontvangen, dus ook zij kennen de instructies die wij naleven.”

"Eigenlijk zijn we niet strenger dan vorig seizoen, we gaan gewoon door met dezelfde richtlijnen. De tackles en brutaliteiten moeten verdwijnen uit het voetbal", voegt Geldhof toe.

“We verlangen sportief gedrag”
Sam Loeman over de wensen van de scheidsrechters

KV Kortrijk is de koploper met vier rode kaarten. Maakt dat van de West-Vlaamse club de meest ‘vuil spelende ploeg’? “Daar ga ik niet over oordelen. Maar de fysieke integriteit van de tegenstander primeert. Er is een verschil tussen op de bal spelen of op de man spelen”, verklaart Geldhof.

Gumienny heeft niet alle beelden gezien, maar volgens de ref zullen de rode kaarten terecht zijn. “Ik heb nog maar weinig commotie gehoord omtrent die kaarten van Kortrijk. Dus die zullen wel correct zijn.”

“Ik heb de wedstrijd van Kortrijk tegen Westerlo gefloten, maar ik zou niet zeggen dat zij een ‘vuil spelende ploeg’ hebben. Toch zeker niet tijdens mijn match. Het gaat telkens om één feit, één speler die even door het lint gaat. Daarvoor kan je niet zeggen dat de hele ploeg vuil spel brengt”, aldus Loeman.

“Enthousiasme mag niet gevaarlijk zijn”
Kristof Van Hout
 wijt de rode kaarten aan het grote enthousiasme bij de spelers. Gumienny: “Enthousiasme is goed, maar het mag niet gevaarlijk zijn. De tegenstander mag niet in gevaar komen”.

Loeman kan zich wel ergens vinden in die uitspraak. “Soms willen spelers zich zo graag bewijzen tegenover de club en de trainer. En dan kan dat grote enthousiasme eens tot een kaart leiden.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties