Interview Stijnen oog in oog met ex-ploeg: "Hoop dat Club titel pakt"

Stijnen oog in oog met ex-ploeg: "Hoop dat Club titel pakt"
Foto: © SC

Stijn Stijnen staat zondagavond oog in oog met de club waarmee hij lief en leed deelde gedurende elf jaar. De doelman van Beerschot beseft dat hij zelfs na alle gebeurtenissen altijd een band zal hebben met de West-Vlaamse trots. "Het is toch iets speciaals", bekent hij.

Stijnen kreeg deze week heel wat aanvragen voor een interview. Iedereen wou wel eens weten wat er in hem omging nu hij weer voor de eerste keer geconfronteerd werd met de club waar hij na de nodige commotie vertrok. Hij stemde in en een zichtbaar ontspannen Stijnen sprak over de liefde die hij nog altijd voor Club voelt en de overstap naar een oude verliefdheid.

Stijn, de wedstrijd van morgen blijft toch iets aparts voor jou, nietwaar?
Het is iets speciaals ja. Het is geen wedstrijd zoals elke andere. Maar dan spreek ik van de aanloop naar de match toe. Eens het begint, zal het weer 'gewoon' zijn.

Besef je dat de Club-supporters zich wel eens tegen je kunnen keren? Op Anderlecht kreeg je het bijvoorbeeld al zwaar te verduren.
Ik heb al in andere situaties gestaan. Op dat vlak ben ik minder uit mijn lood te slaan. Hoe ouder ik word, hoe minder ik me daar van aan trek. Ik haal daar zelfs iets positief uit. Voor mij is dat plezant. Als de mensen dat nu nog niet weten, gaan ze het nooit weten.

Heb je nooit overwogen een match te laten stilleggen?
(lacht) Eigenlijk zou ik dat moeten doen naar de Beerschot-supporters toe, want zij werden al dikwijls op de korrel genomen. Eigenlijk zou je dan de lijn moeten doortrekken. Maar dat zit niet in mijn aard. Ik zal dat nooit doen. Daarbij, wat heb ik al voorgehad? Een aansteker of vijftig naar mijn hoofd gesmeten? Op het moment ik een baksteen tegen mijn hoofd krijg, winnen we de match met 5-0 en dan is het ook goed.

Vrees je de reactie van de Club-aanhang?
Nee, absoluut niet. Ik heb altijd een fantastische band met de fans van Brugge gehad. Ik zal hen daarvoor ook altijd dankbaar blijven. Er zullen mensen bij zijn die twee maanden geleden nog op mijn trouw stonden of mensen die mij nu nog aanspreken op straat om me te bedanken. Maar er zijn er altijd die zich laten meeslepen door het verhaal. De echte supporters weten wat ik voor de club gedaan heb. Ik heb 11 jaar mijn nek uitgestoken voor de ploeg.

Je hebt het nog altijd moeilijk om iets slechts over Club Brugge te zeggen?
Waarom zou ik dat doen? Het is een veel te mooie club om met haatgevoelens tegenover te staan. Club zal altijd in mijn hart zitten.

Wens je hen dan de titel toe?
Aangezien onze kansen op de titel er niet zo best uitzien, gun ik het Club Brugge van harte om kampioen te spelen. Ik hoop het echt. Ik heb nog met meer dan één speler contact bij blauw-zwart.

 De keuze om in België te blijven na de commotie mag ook wel moedig genoemd worden.
Ik zag geen enkele reden om weg te gaan. Waarom? Ik heb bewezen dat ik er mee om kan gaan. Wat ik wel niet meer aanvaard, zijn persoonlijke aanvallen. Mijn dochtertje is drie jaar, daar moet ik rekening mee houden. Zij moet naar school gaan. Op deze leeftijd valt dat nog mee, maar moest ze ouder geweest zijn, zou de invloed van al wat de pers schreef waarschijnlijk wel groter geweest zijn. Journalisten onderschatten soms de gevolgen van wat ze schrijven, vooral op de familie van de persoon waarover ze schrijven.

Je hebt nooit het oog van de storm geschuwd, is dat nu minder geworden?
Ik ben altijd iemand geweest die voor zijn mening uitkwam. Ik zal dat ook altijd blijven doen, maar misschien nu iets meer naar binnen de club dan naar de buitenwereld. Als je je mening geeft, krijg je immers al snel een stempel. Kijk, als je leest wat er in februari allemaal geschreven is en je weet wat er echt gebeurd is, dan moet je eigenlijk lachen.

Wat voel je eigenlijk als je terugkijkt op je periode bij Club?
Een heel goed gevoel! Ik heb er een mooie tijd beleefd. Alleen de manier waarop ik moest vertrekken, daar heb ik spijt van. Ik heb afscheid moeten nemen van een aantal goede mensen.

Hoe ben je bij Beerschot ontvangen?
Schitterend! Ik kende hier ook wel al heel wat mensen. Dat maakt het makkelijker. Ik ben hier ook niet binnengekomen met een mentaliteit van: 'Ik zal het hier allemaal gaan doen'. Nee, op zo'n moment moet je niet te hoog van de toren blazen. Werken en nederig blijven.

Was Beerschot de enige club die je wou hebben?
Nee, zeker niet. Er waren drie à vier ex-trainers van me die me een kans wilden geven. Drie daarvan zijn werkzaam in de eerste klasse. Maar bij Beerschot had ik het gevoel dat ik moest gaan luisteren naar wat ze te zeggen hadden. Deze club heeft alles: een gezellig stadion, fervente supporters en traditie.

Je kon ook naar het buitenland.
Ja, iedereen weet van die ene club (Celtic Glasgow, nvdr.), maar dat is ook afgesprongen door de pers. En weeral iets wat volledig uit de lucht was gegrepen. (Een krant schreef dat Stijnen geweigerd had een oefenmatch te spelen) Op een bepaald moment keerde dan de aanhang van die club zich tegen mij en dan moet je nog gaan onderhandelen. Probeer maar eens...

Ben je door dat alles cynischer geworden?
Misschien een beetje naar de buitenwereld toe. Aan mijn omgeving heb ik niets uit te leggen, want die weten hoe de vork aan de steel zit. En die zullen mij altijd verdedigen. Ik heb een Italiaanse moeder: als je iets fout over mij zegt, slaat ze je met een hakbijl de kop in (lacht).”

 Je had ook wel al een link met Beerschot.
Ja, als ik klein was zat ik hier elke week met mijn ouders. We hebben hier jaren rondgelopen. Antwerps volk is iets speciaals hé. Dat trekt aan. Mijn moeder is heel blij dat ik nu hier speel.

Zit je nog ver van je beste niveau?
Het gaat elke week beter en dat zal zo blijven. Hoe meer ik speel, hoe beter ik ga worden. Daarbij, dat is het werk van elke dag op training. En ze zeggen nochtans dat ik niet graag werk... (Waarop keeperstrainer Pierre Thyssen iedereen uitdaagde: 'Jullie mogen allemaal eens naar de training komen kijken om te zien hoe hard Stijn werkt.)

Ga je juichen als je zondag wint van Club?
Ik ga natuurlijk heel gelukkig zijn. Club Brugge zal dit seizoen nog genoeg wedstrijden winnen. Beerschot is nu mijn club. Voor ons zijn dat bonuspunten. Zoals het een bonuspunt op Anderlecht was geweest, maar daar is het niet gelukt. Maar ik shockeer niemand als ik zeg dat het maar normaal zou zijn moest Club winnen. Wij moeten wedstrijden zoals volgende week tegen STVV zeker winnen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties