Europa wil gezamenlijke verkoop Spaanse tv-rechten

Anthony Van der Planken
| 18 reacties
Europa wil gezamenlijke verkoop Spaanse tv-rechten
Foto: © SC

Europa wil dat de Spaanse voetbalclubs hun televisierechten in de toekomst gezamenlijk verkopen. Dat is vandaag niet het geval, waardoor FC Barcelona en Real Madrid een onevenredig groot deel van het tv-geld krijgen.

In Spanje verkopen de clubs hun televisierechten op individuele basis. Dat levert Barcelona en Real Madrid gemiddeld een bedrag van 120 tot 140 miljoen euro per seizoen op. Daarmee eisen ze met twee 34% van het totale televisiegeld in Spanje op. De andere clubs moeten het met heel wat minder doen. Valencia, toch het nummer drie, int jaarlijks slechts 40 miljoen euro.

Het Europees Parlement wil daar nu verandering in brengen. Het Parlement is momenteel bezig met een rapport waarin de individuele verkoop van televisierechten wordt afgekeurd. Volgens de motie zouden clubs hun rechten steeds gezamenlijk en gecentraliseerd moeten verkopen, zodat elke club een redelijk deel uit de pot krijgt. Het rapport zou de druk op de Spaanse overheid om de gezamenlijke verkoop van televisierechten wettelijk te verplichten in ieder geval flink verhogen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties