Zuid-Afrika viert kwalificatie ondanks uitschakeling

Anthony Van der Planken
| 12 reacties
Zuid-Afrika viert kwalificatie ondanks uitschakeling
Foto: © SC

Kwalificatie vieren voor de Afrika Cup terwijl je eigenlijk uitgeschakeld bent, het overkam Zuid-Afrika afgelopen weekend. De Bafana Bafana gingen helemaal uit de bol na hun gelijkspel tegen Sierra Leona, tot enkele uren later bleek dat ze eigenlijk uitgeschakeld waren.

Zuid-Afrika en Niger eindigden na de laatste wedstrijd op gelijke hoogte in hun kwalificatiegroep. De Zuid-Afrikanen meenden echter dat het doelsaldo doorslaggevend was bij een gelijke stand. Toen bleek dat Niger aan het verliezen was van Egypte, bracht bondscoach Pitso Mosimane dan ook een extra middenvelder op het veld om de 0-0 te verdedigen. Zuid-Afrika hield effectief stand en speelde uiteindelijk scoreloos gelijk tegen Sierra Leone

Meteen na affluiten barstte er een groot feest los op en naast het veld. De bondsvoorzitter haastte zich naar de televisiecamera's om zijn team te feliciteren voor de kwalificatie. Onterecht, zo bleek later. Niet het doelsaldo, maar het aantal gewonnen wedstrijden geeft immers de doorslag bij een gelijke stand, en net daarin deed concurrent Niger het beter dan Zuid-Afrika. Het is dus Niger en niet Zuid-Afrika dat zich mag opmaken voor deelname aan de Afrika Cup begin volgend jaar. Van een pijnlijke afgang gesproken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

African Cup of Nations

Nieuwste reacties