Jacobs: "Als je roteert komt er sowieso kritiek"

Jacobs: "Als je roteert komt er sowieso kritiek"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Anderlecht speelt zondagmiddag tegen Westerlo. Na een Europese wedstrijd tegen Graz, een spetterende match tegen Standard en een moeilijke overwinning tegen Genk. Het gevaar voor onderschatting is groot, maar Ariël Jacobs laat de concentratie niet verslappen.

Jacobs is geen grote fan van roteren, maar als hij te veel euforie ruikt, zal hij toch ingrijpen. "Er zijn bepaalde middelen om de concentratie hoog te houden", zei Jacobs vrijdag. "Ik heb het al eerder gedaan: dan zet ik bij iemand van wie de focus dreigt te verdwijnen gewoon op de bank. Zo schud je ze wel wakker."

"Het probleem met roteren is dat als je één wijziging doorvoert je direct kritiek hoort. Ik vind dat echter een toogonderwerp. Daar kan er gediscussieerd worden over wie er speelt of niet. En kritiek komt er toch als je punten verliest."

Woensdag zei Jacobs nog dat een seizoen 11 maanden duurt en dat spelers daarvoor dus klaar moeten zijn. "Wie nu al moet rusten, heeft toch een probleem", vond Jacobs. "Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Zoals Jovanovic en Mbokani, die geen volledige voorbereiding hebben meegemaakt. De anderen moeten echter zeker nu nog fit zijn."

Jacobs moest zich ook een paar keer kwaad maken. "Niemand had gedacht dat het zo zou lopen, maar in de eerste helft hadden we al sneller moeten scoren. Twee keer met Gillet en één keer met Jovanovic werd de vrijstaande man gewoon overgeslagen. Ik weet wel niet of dat het uit eigenbelang was of de speler gewoon niet gezien werd, maar die numerieke meerderheidssituaties moet je kunnen uitspelen."

In dat opzicht was de uitspraak van Guillaume Gillet wel opmerkelijk: "We willen nu een perfecte reeks neerzetten." Maar daar stoort Jacobs zich niet aan. "Dat heb ik zelf nu ook een beetje mee gecreëerd, want gaandeweg moet je toch je doelen bijstellen. Joachim Löw had bij het begin van de kwalificatiereeksen waarschijnlijk ook niet gedacht aan een perfecte score. Eerst ga je Europees op verplaatsing altijd op zoek naar een punt, maar als je ziet waar we nu staan moet je toch voor meer gaan."

Drie topwedstrijden en nu dus Westerlo. "Topwedstrijden? Ik vond de intensiteit van de wedstrijd tegen Graz niet al te hoog", aldus Jacobs. "Dat was onze eigen schuld, want wij hadden het tempo moeten opdrijven. Deze wedstrijd was wel makkelijker dan gepland. Eerst ga je voor een punt, maar als je de wedstrijd dan bekijkt, mag je daar nooit punten laten liggen."

Westerlo staat voorlaatste en lijkt dus een hapklare brok voor dit Anderlecht. "Dat ze punten nodig hebben, maakt het voor ons moeilijker", zei Jacobs. "De euforie bij de supporters en de omgeving is misschien wel een beetje voorbarig. We zijn midden oktober en het is precies of we al kampioen zijn."

"Neem nu de wedstrijd tegen Graz. We hebben een schitterende start gehad in de Europa League, maar hadden we verloren, stonden de Oostenrijkers naast ons. Om maar te zeggen hoe relatief het allemaal is. Wedstrijden tegen Westerlo zijn nooit makkelijk. In de afgelopen jaren zijn er enkele opmerkelijke uitslagen in de onderlinge confrontaties geweest."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties