Interview Refaelov: "Aanvallen is leuk, winnen nog leuker"

Tomas Taecke
| 51 reacties
Refaelov: "Aanvallen is leuk, winnen nog leuker"
Foto: © SC

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

Lior Refaelov begint na enkele maanden zijn draai te vinden in Brugge. De charmante Israëlische middenvelder werd de laatste wedstrijden centraal geposteerd, waar hij het naar eigen zeggen volledig naar zijn zin heeft.

Refaelov verschijnt maandagmiddag goedgemutst op de persbabbel. De balvirtuoos leeft zich graag offensief uit, maar weet dat de drie punten in deze periode heilig zijn. Daags voor het vertrek naar Maribor was onze redactie getuige van het verhaal van de 25-jarige middenvelder, die na acht jaar Maccabi Haïfa het West-Europese voetbal en de Belgische cultuur leert kennen.

Onder Christoph Daum maak je tegenwoordig deel uit van de centrale driehoek, bevalt dit je?

"Zeker en vast, het is mijn favoriete positie. Eigenlijk maakt dit niet zo veel uit, want ik doe altijd mijn uiterste best. Tegen Cercle liep het vlot, op Lierse iets minder. Gelukkig hebben we de punten gepakt en slikten we andermaal geen tegendoelpunten".

Waarom speel je liever centraal?

"Je hebt meer vrijheid. Centraal kan je elke kant op, je kan de bal meer vragen, het is gewoon leuker. De nieuwe coach had een gesprek met elke speler waarin hij polste naar de favoriete posities. Ik gaf aan dat ik liever centraal speel dan op de flank. Waarschijnlijk zag hij ook op training dat ik vaak naar binnen kruip (lacht)".

Het is al een tijd geleden dat je nog eens scoorde…

"Jah, het is al een poos geleden. Maar ik ben er zeker van dat het niet lang zal uitblijven. Voorlopig kan ik ermee leven omdat we nu twee overwinningen pakken. Eens ik de weg naar het net opnieuw vind, zullen de goals elkaar snel opvolgen".

Daum kiest ervoor om defensieve zekerheid in te bouwen. Ligt die spelstijl jou wel een beetje?

"Nu trainen we voornamelijk op defensieve aspecten. Natuurlijk willen wij aanvallers liever offensief spelen, maar op dit moment moeten we gewoon de drie punten pakken. Een maand geleden scoorden we drie of vier doelpunten maar verloren we telkens. Ik speel graag aanvallend, maar nog liever win ik wedstrijden. Op termijn zullen we wel attractiever spelen, maar op dit moment moeten we goed verdedigen en drie punten pakken".

Loopt de samenwerking met Vadis een beetje gesmeerd?

"Met Nicky (Zimling) en Vadis moet ik nog wat leren samenspelen. Soms haak ik op het verkeerde moment af of is er een misverstand, maar dat zal wel snel beteren. Odjidja en ikzelf nemen alle vrijschoppen voor onze rekening. We zijn aangeduid om uit te maken wie trapt, alleen mogen we absoluut geen discussie voeren of om de bal vechten. We moeten collectief denken: als iemand minder in de match zit kan een mooie vrijschop hem er bijvoorbeeld bovenop helpen".

Plots is je maat in het elftal ook je concurrent geworden…

"Victor (Vazquez) is zonder twijfel mijn beste vriend bij Club Brugge. Ik zou ontzettend graag met hem samenspelen, maar voorlopig is dat niet aan de orde. Kijk, we zijn professionele voetballers. Soms moet je eens op de bank plaatsnemen en geduld oefenen. Ik probeer zelf ook altijd hard te werken en mijn best te doen".

Je hebt de Engelse taal al wat beter onder de knie…

"Het gaat beter, maar er is nog wel wat werk aan (lacht). Samen met Victor neem ik lessen. We verstaan elkaar vandaag al veel beter. Tijdens de zomerstage konden we enkel communiceren via handgebaren".

Kan jij samen met Vazquez in één elftal spelen?

"Absoluut. De trainer zal links en rechts wel wat roteren. Er is een nieuw systeem en er heersen nieuwe wetten. De focus ligt nu vooral op het vermijden van tegendoelpunten, zeker wanneer we een mindere wedstrijd spelen. Na wat er de laatste maanden is gebeurd, is dit nu echt de sleutel om hoog te eindigen in het klassement. Enkel door resultaten te boeken kan je een gooi doen naar het kampioenschap".

Wat verwacht je van Maribor?

"Voor mij zal het er zeer koud zijn. In Israël liggen de wintertemperaturen op 15 à 20 graden. Gelukkig heeft Pascal (Plovie, materiaalmeester nvdr.) heel wat materiaal (lacht). Het veld zal er hard bijliggen. Ook hier is het vooral 's morgens heel koud. Ik hou er wel van. Wanneer je loopt, moet je blijven lopen. Stoppen is geen optie bij deze temperaturen. We moeten gewoon winnen en de kwalificatie veiligstellen, want de laatste wedstrijd tegen Braga zal zeer moeilijk worden".
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties