Interview "Bekervoetbal moet zijn charme terugkrijgen"

Thomas De Block
| 34 reacties
"Bekervoetbal moet zijn charme terugkrijgen"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Belgische Beker kent bijna zijn finale. De publieke belangstelling is echter beneden alle peil en dit jaar zal er geen enkele topclub te bewonderen zijn in de finale. Onze redactie sprak met Geert De Vlieger en Gilbert Van Binst over de huidige beker en de toekomst ervan.

Wat de prognoses voor een mogelijke finale betreft, lijken zowel Van Binst als De Vlieger de resultaten uit de heenwedstrijd te volgen. Een finale tussen Lokeren en Kortrijk ligt het meest voor de hand.

Van Binst: “Ik schat Lokeren toch hoger in als Lierse. Als de logica gerespecteerd blijft, zullen ook zij de finale halen.”

De Vlieger: “Bij de beker moet je altijd opletten, het is moeilijk te voorspellen hoe de terugwedstrijd gaat verlopen. Lokeren heeft weliswaar de beste papieren waardoor ik geneigd ben om hen naar voor te schuiven als finalisten.”

“De beker links laten liggen is dom” – Gilbert Van Binst

De finale zal sowieso gespeeld worden zonder clubs van de ‘Grote Vijf’. Beide ex-internationals vermoeden dat de competitie voorrang krijgt op de beker en zoeken naar oorzaken.

Gilbert Van Binst is het niet eens met de visie van de topploegen. “Ik vind het dom om je niet te concentreren op de beker. In mijn ogen is de beker nog steeds prestige én de snelste weg naar Europa. Als je bijvoorbeeld zag hoe Anderlecht begon te roteren tegen Rupel-Boom, dan denk ik dat je er als ploeg niet alles voor wil geven.”

De Vlieger denkt dat het financiële aspect van de beker een  rol speelt. “In de competitie gaat er veel meer geld om dan in de beker, denk maar aan de televisierechten. Daarnaast zitten de clubs met een drukke kalender, waardoor ze keuzes moeten maken.”

Het bekervoetbal weghalen uit de Heizel?
Traditioneel wordt de bekerfinale in het Koning Boudewijnstadion afgewerkt. Omdat de mogelijke finalisten niet tot de verbeelding spreken, zal het stadion verre van vollopen. Van Binst en De Vlieger hebben zo hun eigen mening over de stadionkeuze.

Van Binst wil vooral het traditionele aspect behouden en opteert ervoor om de Heizel te behouden als locatie voor de finale. “Het lijkt me geen goed idee om de finale in een ander stadion te houden. De Heizel is nu eenmaal verbonden met de bekerfinale. En stel dat je de bekerfinale zou verplaatsen, waar moet die dan plaatsvinden? Het zou voer zijn voor een lange discussie.”

De Vlieger ziet wel graten in een andere stadionkeuze. “Ik heb het meegemaakt met de Rode Duivels, de Heizel is nu eenmaal moeilijk vol te krijgen. Ook toen werd er soms uitgeweken naar een ander stadion en dat kwam de sfeer toch vaak ten goede. Ik weet echter niet of de bekerfinale zomaar verplaatst kan worden. Mogelijk is de beker contractueel gebonden aan het Koning Boudewijnstadion.”

“Vroeger was de beker evenwaardig aan de competitie. Nu lijkt dat niet meer het geval” – Geert De Vlieger

Zowel Van Binst als De Vlieger hebben het ook over hun eigen bekerverleden. Voor beide heren was de beker iets speciaals en kwam het op gelijke hoogte met een goede eindrangschikking in de competitie.

Van Binst: “Ik heb vijf keer voor de beker gespeeld en het was voor mij steeds een unieke belevenis. We keken er een heel seizoen naar uit om op de Heizel te mogen spelen! Vroeger was de bekerfinale ook de traditionele afsluiter van het seizoen. Het is vreemd dat de finale nu weggemoffeld wordt eind maart.”

De Vlieger: “In mijn periode werd er toch meer rekening gehouden met de beker. Het kwam niet vaak voor dat een ploeg besliste om in een bekerduel te starten met een reservekeeper of ervoor opteerde om enkele jongere spelers in de basis te droppen. De beker was op dat vlak te belangrijk voor ons.”

Bekerwedstrijden over één duel beslechten
De laatste maanden wordt er druk gespeculeerd over een mogelijke hervorming van de beker. Zowel van Binst als De Vlieger zijn van mening dat er iets moet veranderen, maar willen daarbij de bekertraditie in ere houden.

Van Binst: “Ze moeten het bekertoernooi behouden zoals het is, maar opteren voor wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling. Je kan dan zoals in Frankrijk wedstrijden beslechten op neutraal terrein. Zo zou bijvoorbeeld Anderlecht – Gent gespeeld kunnen worden in Brugge.”

“Vroeger kon iedereen van iedereen winnen. Met bekerwedstrijden over één duel denk ik dat we het bekertoernooi een deel van haar charme terug kunnen geven, want nu lijkt daar weinig van over te blijven.”

De Vlieger: “Ik ben niet echt voor het huidige systeem van heen- en terugwedstrijden, maar ook een systeem met poules of beschermde reekshoofden zie ik niet zitten. In de Champions League en de Europa League gebeurt dit omwille van de financiële aspecten, maar ik denk dat we in België juist de spankracht kunnen verhogen door met enkele wedstrijden te werken.”

“Indien je grote en kleine clubs tegen elkaar laat spelen over één wedstrijd, zal er altijd spanning en spektakel zijn. Bekervoetbal moet gewoon terug de spanning van vroeger krijgen. Er mag daarbij geen onderscheid worden gemaakt tussen goede of slechte clubs”, besluit De Vlieger.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties