Bestuur verliest van 17-jarige supporter

Fabian Morren
| 186 reacties
Bestuur verliest van 17-jarige supporter
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De procureur heeft donderdag beslist om de auteur van de persiflage van de poster van de film "Der Untergang" niet te vervolgen. De auteur was een 17-jarige fan van (Germinal) Beerschot.

Op 8 september 2010 pakten de fans van het toenmalige Germinal Beerschot uit met een ludieke affiche. Ze hadden de poster van de film “Der Untergang” bewerkt, met Jos Verhaegen als hoofdacteur. Hiermee wilden de ontevreden supporters verwijzen naar de ondergang van hun geliefkoosde club. De supporters maakten van bij het begin wel duidelijk dat men Verhaegen niet vergeleek met Adolf Hitler. Ze vergeleken enkel de toestand van hun club met de laatste dagen van het Nazi-Rijk.

Jos Verhaegen was allerminst opgezet met de affiche en stapte naar de rechter. Hij diende klacht in tegen de onbekende maker van de affiche. Er werden door de Computer Crime Unit onderzoeken gedaan in België, Luxemburg en Spanje. Vele getuigen werden opgeroepen en uiteindelijk werd een minderjarige gevonden.

De slaagkans voor Verhaegen was klein, maar de ex-voorzitter van Germinal Beerschot weigerde zijn klacht te laten vallen en wilde de minderjarige dus vervolgen. Donderdag besliste de procureur om de intussen volwassen supporter niet te vervolgen omdat hij op het moment van de feiten minderjarig was. Hij ging niet in op de grond van de zaak.

De affiche bleek de start van een bittere strijd, die uiteindelijk zou uitmonden in een enorm supportersprotest op 5 december 2010. Op 16 februari 2011 werd het pleit dus in het voordeel beslecht van huidig voorzitter Patrick Vanoppen.

Beerschot Leeft (de actiegroep die de protesten organiseerde, red.) is blij met de “normale” beslissing.  “We zijn opgelucht dat justitie een logische beslissing neemt”, luidt het bij de actiegroep. “We snappen trouwens niet dat justitie zoveel middelen inzet voor een cartoon, terwijl vele misdadigers vrij rond lopen in België.  We zijn blij dat de wereld veranderd is en dat bestuurders hun politieke en maatschappelijke macht niet meer kunnen misbruiken om meningen te versmachten.”

Beerschot Leeft blikt ook nog eens terug op de gebeurtenissen van toen. “Achteraf bekeken kon de titel van de affiche niet doeltreffender zijn. Dankzij een gecoördineerde en massale actie is er inderdaad voor een Ondergang van de polder-dictatuur gezorgd! We vinden het ook erg hypocriet dat iemand, die als verrader overloopt naar de vijand, via de rechtbank lessen in ethiek probeert te geven. Dezelfde groep die via bevriende persrelaties zichzelf tot redder van het Antwerpse voetbal uitroept, maar wel grotendeels verantwoordelijk is voor een put van ettelijke miljoenen bij Beerschot.” 

Dit was de oorspronkelijke affiche:

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk. Dit omdat er te veel off-topic werd gegaan. Het is ook niet de bedoeling om bij andere topics dit thema te bespreken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties