Interview Jacobs: "Tuurlijk moeten wij tot beter in staat zijn"

Jacobs: "Tuurlijk moeten wij tot beter in staat zijn"
Foto: © SC

Anderlecht, the day after. De Brusselaars keerden met een serieuze kater terug uit Alkmaar na een demonstratie van AZ. Ariël Jacobs benadrukte nog eens dat hij de tegenstander sterk had verwacht, maar gaf ook toe dat zijn team ondermaats voetbalde.

Johan Walckiers in Anderlecht

Het was een rustige Ariël Jacobs die vrijdag voor de verzamelde pers kwam zitten. Geen kwinkslagen, geen sarcasme, niks... Wel een eerlijke analyse van de EL-wedstrijd tegen AZ. "Er waren te veel spelers onder hun niveau, niet één speler in het bijzonder", aldus Jacobs nadat Biglia een beetje met de vinger gewezen werd inzake de trage opbouw.

"Je moet bedenken dat Biglia normaal gezien pas aan het einde van de maand zou terugkomen na zijn blessure. Maar hij wou zelf graag tegen Brugge spelen. Een speler die zo graag wil terugkomen, mag je niet tegenhouden, vind ik. Maar of hij al op zijn beste niveau zit, dat is natuurlijk de vraag."

Veel wissels mogelijk
Biglia was niet de enige die onder zijn niveau speelde. Eigenlijk waren er buiten Proto en de ingevallen Suarez weinig jongens die zich konden tonen. "Er kwamen bij de rust heel wat spelers in aanmerking om vervangen te worden, maar door de blessures van Safari en Juhasz hink je dan op twee gedachten. Als je bij de pauze al twee keer moet vervangen, zijn de mogelijkheden minimaal geworden om daarna nog iets te wijzigen", zei Jacobs daarover.

"Tuurlijk moeten wij tot beter in staat zijn. Maar ik had het vooraf gezegd: dit is een heel sterk team. Na de loting was het weeral een vreugde alom. Na de poulefases werd er gezegd en geschreven dat het Belgisch voetbal in de lift zit. Het ging toch een walk over worden? Maar ik zag dit AZ tegen Ajax spelen, een ploeg die er al 100 jaar staat, en AZ veegde hen gewoon van de mat. Met nog beter voetbal dan donderdag vond ik."

Positiespel
Vooral dat de zo geroemde aanval niet in het stuk voorkwam, deed pijn. "Misschien hebben we wel te weinig druk gezet op hun verdediging, die toch als de zwakste schakel beschouwd wordt", gaf Jacobs toe. "Het grote verschil is dat die keren dat we wel druk gingen zetten, zij doodrustig bleven en gewoon uitvoetbalden. Wat een groot verschil is in cultuur tussen onze twee landen."

"Ons positiespel was ook niet goed, dat weet ik. In de matchen waarin we goed spelen, is ons positiespel altijd heel sterk. In de mindere matchen is het slecht. Het verband is makkelijk te vinden dus. Er waren te veel spelers die naar de bal toeliepen en te weinig diepgang. Waarom? Die vraag heb ik ook aan de spelers gesteld."

Wij vroegen ons ook af waarom Poulsen zo mocht oprukken en Wasilewski toch telkens naar voren trok. "De bedoeling was om de ruimte in de rug van de oprukkende Poulsen te gebruiken, maar dat werd niet gedaan. Zo kwamen wij achteraan twee tegen één te staan in plaats van zij."

Maarten Martens sprak na de wedstrijd over 'een te groot respect van de kant van Anderlecht'. "Ik heb geprobeerd AZ objectief voor te stellen aan de spelers, maar ik heb hen ook gezegd: 'Waarom zouden jullie schrik hebben van hen? We staan ook aan de leiding met vergelijkbare cijfers als zij.' Maar ik heb de indruk dat AZ gegroeid is na hun doelpunt en wij het wat laten afweten hebben."

Suarez: vroeg zelf om de bank
Ten slotte: waarom speelde Suarez niet als hij op de bank kon zitten, want hij bewees bij zijn invalbeurt een meerwaarde te zijn. "Ik maak me zelden dik om iets, maar dit was toch één van die gevallen. We hebben alles geprobeerd om Mati fit te krijgen. Dinsdagnacht om 3u heeft hij José Garcia gebeld om te zeggen dat hij niet kon eten of slapen en koorts had. De dokter zei dat hij hem klaar zou krijgen, maar dat we beter op vrijdag zouden gespeeld hebben."

"Woensdag tijdens de training viel het mee, maar hij ging toen in de dug out zitten en vertelde mij dat het beter was om niet te starten. Ik heb nog getwijfeld, maar dan was het kiezen: ofwel laat je hem starten met het risico dat je al na twintig minuten moet wisselen, ofwel reken je er op dat hij met een invalbeurt dat beetje extra kan brengen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties