Monsterdeal voor Engelse tv-rechten

Yves Dekoning
| 31 reacties
Monsterdeal voor Engelse tv-rechten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De inkomsten uit de tv-rechten lagen in Engeland al hoog, maar de nieuwe deal is enorm. Het budget van elke club uit de Premier League zou hierdoor met minstens zeventien miljoen euro per jaar omhoog gaan.

De binnenlandse tv-rechten van de Premier League zijn verkocht voor een totaalbedrag van 3,7 miljard euro over drie jaar. Dat is één miljard pond per seizoen vanaf 2013/2014 en een verhoging met 1,5 miljard euro. Hierdoor zal de club die dan laatste eindigt in de Premier League meer inkomsten krijgen uit de tv-rechten dan kampioen Manchester City dit seizoen. Het zou elke club elk jaar minstens zeventien miljoen euro extra opleveren. De mediabedrijven betalen dus meer dan acht miljoen euro per match.

Het astronomische bedrag komt er onder invloed van BT Group. De Britse multinational is vooral actief in de wereld van telefonie en internet en is een nieuwe speler op de markt van voetbaluitzendingen. BSkyB behoudt wel een groot deel van de koek met 116 matchen per seizoen. Daarvoor betaalde de zender 2,8 miljard euro (voor de drie seizoenen). BT haalde voor 900 miljoen euro wel 38 matchen binnen, waaronder 18 "first picks". BT zal hiervoor een nieuw sportkanaal oprichten, maar wil vooral zijn supersnelle breedband doordrukken.

De nieuwe overeenkomst is uiteraard goed nieuws voor de Engelse clubs. Verschillende ploegen kampen met schulden en een veel te hoge loonlast. Als de UEFA de Financial Fairplay wil doordrukken, kan zeventien miljoen euro per seizoen extra een mooie steun bieden. De clubs mogen dan immers geen nieuwe schulden meer maken. De kans bestaat natuurlijk ook dat de transferbedragen hierdoor opnieuw zullen stijgen.

Ter vergelijking, alle clubs uit de Belgische Jupiler Pro League samen moeten tevreden zijn met 55 miljoen euro per seizoen. De clubs uit de Premier League krijgen elk minstens 94 miljoen euro per seizoen. De Premier League moet ook nog de rechten aan de buitenlandse zenders verkopen. Dit zal ook nog ettelijke miljoenen opleveren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties