Topfavoriet Mbokani wint Gouden Schoen

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 435 reacties
Topfavoriet Mbokani wint Gouden Schoen
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Voor wie het nog een verrassing moest zijn: Dieumerci Mbokani heeft de Gouden Schoen gewonnen. In de eindstand ging hij Jelle Vossen en Silvio Proto vooraf. De Congolese spits behaalde 401 punten, Vossen 178.

Dieumerci Mbokani ziet zijn fantastisch jaar 2012 dus bekroond met de Gouden Schoen. Op het gala in Vilvoorde werd hij door de stemmers verkozen als laureaat. Mbokani is de derde Afrikaan die de Schoen wint, na Mbark Boussoufa en Aruna Dindane. Hij is in totaal de elfde buitenlander die de trofee op zijn schouw mag zetten. Hij won beide stemrondes en had in totaal 401 punten, 223 meer dan dichtste achtervolger Vossen. Proto eindigde derde met 154 punten.

Zijn maatje bij Anderlecht, Cheikhou Kouyate, kwam de Schoen in ontvangst nemen. Mbokani zelf geeft vanuit het trainingskamp in Zuid-Afrika een interview.

Dat Mbokani in 2012 belangrijk was voor Anderlecht is een understatement. Bij de gratie van 'Dieu' werd Anderlecht landskampioen, plaatste het zich voor de Champions League en is het goed op weg om de 32ste landstitel binnen te halen. In 46 officiële wedstrijden scoorde de Congolees maar liefst 36 keer. Waaronder een paar belangrijke met als summum de verlossende goal tegen Limassol.

Voor Mbokani is het zijn tweede doortocht bij Anderlecht. Maar de 'Dieu' van 2007 is niet de 'Dieu' van 2013. Mbokani toonde toen bitter weinig geduld en verkaste naar aartsrivaal Standard waar hij twee titels mocht vieren. Een verwend kind werd hij toen genoemd in de Brusselse catacomben. Een dikke vijf jaar later is dat 'verwende kind' volwassen geworden. Gepokt en gemazeld door het leven zelf, want met de nodige sportieve tegenslagen, maar ook door het verlies van zijn jongste zoon vorig jaar.

Mbokani blaakt van zelfvertrouwen en dat is ook een deel van zijn charme en sterkte. Niemand die hem moet zeggen dat hij één van de besten van België is, dat zegt hij zelf wel. Ver van de waarheid is het in ieder geval niet: op 27-jarige leeftijd is hij in de fleur van zijn leven. En dat wil hij verzilveren. De nieuwe Gouden Schoen vertoont tot eind mei zijn kunstjes nog op de Belgische velden, maar wil dan een sportieve en financiële slag slaan. Bij Anderlecht investeerde hij in zijn carrière en dikte hij zijn palmares nog aan. Bij vorige uitstappen naar het buitenland (Monaco en Wolfsburg) faalde hij, maar nu lijkt de Ebbenhouten Schoen van vorig jaar wel klaar voor de grootste competities. 

De Premier League, daar lonkt hij naar, maar ook de Russische roebels sluit hij niet uit. Wat het ook moge worden, Dieumerci Mbokani heeft zijn sporen achtergelaten in ons land. En daarvoor: merci Dieu.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties