Analyse "Messi revancheert zich ook niet en die krijgt meer te verduren dan Mbokani"

"Messi revancheert zich ook niet en die krijgt meer te verduren dan Mbokani"
Foto: © SC

Er was veel te doen zaterdag over beide spitsen van Anderlecht. De ene liet zich knullig uitsluiten door zich te revancheren, de andere miste een dot van een kans. Wie beter dan een gewezen topspits om zijn licht te laten schijnen over beide.

Cisse Severeyns weet immers maar al te goed dat het leven van een spits niet makkelijk is. Dieumerci Mbokani weet zijn reactie aan het hoog aantal fouten dat tegen hem gemaakt wordt, maar niet gefloten wordt. "Ik kan het ergens wel begrijpen", vertelt Severeyns aan Voetbalkrant.com. "Op eender welk niveau, van vierde provinciale tot eerste klasse, gaan verdedigers er soms stevig in. Het wordt ook niet altijd gefloten. Pas op, elke scheidsrechter maakt fouten, maar ik ben er wel van overtuigd dat ze in eer en geweten fluiten."

"Ik kan wel begrijpen dat hij soms gefrustreerd rondloopt. Als aanvaller speel je veel met je rug naar de goal en een verdediger kan zo veel meer doen dat niet gezien wordt: een klein duwtje, een trap tegen de kuit,... Als aanvaller kan je daar niet veel tegen doen en een verdediger haalt daar wel voordeel uit. Het wordt iets meer door de vingers gezien."

"Hoefkens, een bereverdediger,
maar hij hield je een hele match vast"

Een opstapeling van die fouten kan leiden tot een reactie, al veroordeelt Severeyns dat wel. "Een verdediger kan 15, 20 kleine foutjes maken en nooit geel krijgen. Je moet al een stevige overtreding maken vooraleer je bestraft wordt. Kijk, ik neem nu het voorbeeld van Carl Hoefkens, waar ik nog veel tegen gespeeld heb. Een bereverdediger, maar die had je de hele match vast en werd daar weinig voor bestraft."

"Ikzelf heb nooit rood gekregen voor reageren. Ik heb trouwens maar één rode kaart gekregen en die was dan nog onverdiend na een tweede geel voor een schwalbe die er geen was. Ik ben niet het type dat reageert. Af en toe moet je op je tanden bijten. In het geval van Mbokani spreken we over een heel goede voetballer, maar hij kan het soms niet laten. Messi krijgt honderd van die foutjes op een match te verduren, maar ik heb hem nog nooit rood weten krijgen voor een reactie. Grote spelers zijn niet enkel goede voetballers, maar ook grote persoonlijkheden. Nu goed, Anderlecht heeft De Sutter nog."

"Weber of Jestrovic hadden zelf geschoten,
maar Tom is geen echte killer"

Maar ook die De Sutter kreeg kritiek na de wedstrijd tegen Genk. Alleen voor doel legde hij nog breed naar Gillet terwijl bijna iedereen vindt dat hij zelf had moeten schieten. "Tom is iemand die meer kansen nodig heeft dan een echte afwerker. Hij is geen killer. In een goed draaiende ploeg krijg je ook meer kansen en dan scoort hij ook, zoals hij dit seizoen al bewees. Een Jestrovic of een Weber hadden in hun tijd die bal nooit meer breed gelegd", aldus de voormalige aanvaller van ondermeer Antwerp.

Ook de situatie van De Sutter kan meegespeeld hebben. "Als je vertrouwen hebt, ga je al sneller zelf trappen. Ikzelf zou zoiets hebben van: 'ik mag maar invallen, nu trap ik zelf, want wat heb ik te verliezen. Volgende week zit ik toch weer op de bank'. Maar zo zit Tom niet in elkaar en dat typeert hem ook. Hij dacht dat een ander in een betere positie zat en gaf de bal af. Dat moet je ook respecteren."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties