Engelse clubs kiezen voor doellijntechnologie

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 3 reacties
Engelse clubs kiezen voor doellijntechnologie
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanaf volgend seizoen worden de scheidsrechters in de Engelse Premier League geholpen door doellijntechnologie. Het project zit in een testfase vooraleer het kan worden uitgebreid naar andere competities.

Volgens BBC zijn de Engelse topklassers tot een overeenkomst gekomen rond het gebruik van doellijntechnologie. In het seizoen 2013-2014 zal de omstreden techniek worden toegepast in de Engelse stadions. Alle eersteklassers worden voorzien van een Hawk-Eye-systeem. Ook Wembley deelt in de evolutie.

Het Hawk-Eye-systeem is niet toevallig van Britse makelij. Het concept is best te vergelijken met de technologie die tegenwoordig al wordt gebruikt in het tennis. Via zeven camera’s kan de Hawk-Eye tot op een millimeter nauwkeurig bepalen of de bal de lijn al dan niet heeft overschreden. Die informatie wordt binnen de seconde doorgestuurd naar het horloge van de scheidsrechter.

In Engeland ontstond in 2010 grote commotie nadat een overduidelijk doelpunt van Frank Lampard (foto) tegen Duitsland niet werd goedgekeurd. Door die scheidsrechterlijke blunder mocht Engeland de koffers pakken op het WK. Het is dan ook opvallend dat het proefproject net in de Premier League zal worden gevoerd.

Toch zijn niet alle clubs even enthousiast over de beslissing. “Voorzichtigheid is een noodzaak”, predikt Stoke-voorzitter Peter Coates. “Het mooie aan voetbal is dat het een simpel spelletje is. Ik wil geen rugbytoestanden meemaken waarbij het spel meer stilligt dan iets anders. Mijn voorkeur gaat uit naar alles houden zoals het is.”

“Het is een start en ik ben benieuwd naar waar het ons zal leiden”, is West Ham-eigenaar David Gold enthousiast. “De fans en de media zullen hier alleszins een grote rol in spelen. De foute beslissingen moeten eruit. Het is vandaag een gloriedag voor het voetbal.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties