Interview "Degradatie is een catastrofe voor de club"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 58 reacties
"Degradatie is een catastrofe voor de club"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Op het Kiel is het dezer dagen allerminst aangenaam vertoeven. Beerschot AC wacht in spanning af wat de toekomst brengt. Hoe kijken een ex-speler en een ex-trainer naar de malaise?

Door Johan Walckiers en Cédric De Volder

Beerschot AC zit in een sportieve en financiële put. De Ratten strijden momenteel in play-off III om het behoud met Cercle Brugge. Wellicht heeft zelfs een sportieve redding geen zin meer want paars-wit kreeg ook in beroep geen groen licht van de Licentiecommissie. Enkel het Belgisch Arbitragehof kan Vanoppen en co nu nog redden van totaal gezichtsverlies.

De kans lijkt reëel dat Beerschot komend weekend voor de laatste keer zal aantreden op het hoogste niveau. Het is zelfs niet onbestaande dat de wedstrijd van zaterdag de laatste aller tijden is voor de Ratten. Hoe kijken een ex-speler en een ex-trainer naar het circus dat anno 2013 Beerschot AC heet?

Gary Kagelmacher speelde van 2010 tot 2012 bij Beerschot. De 24-jarige verdediger bereidt zich met AS Monaco voor op de laatste zes wedstrijden van het seizoen die moeten leiden tot de titel in de Franse Ligue 2. Met één oog houdt hij echter ook de resultaten en de situatie van Beerschot in het oog. “Dit had ik nooit gedacht”, vertelt de ploegmaat van Nabil Dirar in een gesprek met Voetbalkrant.com. “Toen ik er speelde was er weinig aan de hand. Ik had nooit durven denken dat Beerschot play-off III zou moeten spelen en dat de club dit weekend misschien zelfs zijn laatste wedstrijd in de hoogste afdeling afwerkt.”

"Ik had nooit durven denken dat Beerschot dit weekend misschien zijn laatste wedstrijd in de hoogste afdeling afwerkt"

Kagelmacher blijft op de hoogte via de Belgische kranten die hij speciaal in Monaco laat bezorgen. Ook voormalig ploegmaat Hernan Losada houdt hem op de hoogte van het reilen en zeilen binnen zijn ex-club. “Ik spreek Hernan om de veertien dagen”, aldus de Uruguayaan. “Ik weet dus van de problemen en leef met iedereen mee. Het zal alleszins moeilijk worden om het behoud nog af te dwingen want Cercle leeft op een wolk na die laatste overwinning. Ik heb nog veel vrienden in Antwerpen. Het moet erg zijn voor hen, maar ik heb er ook last van.”

De Zuid-Amerikaan werd vorig jaar nog verkocht bij Beerschot omdat vers geld welkom was op het Kiel. Zelf kan hij niet bedenken waar het fout liep. “Ik weet dat Patrick Vanoppen hard werkt”, besluit Kagelmacher. “Een degradatie is een catastrofe voor de club. Maar ik hoop dat ze zich alsnog redden. Mirakels bestaan nog.”

Ook Aimé Antheunis snapt weinig van de toestand in het Olympisch Stadion. De ex-bondscoach was technisch directeur van de Ratten tussen 2007 en 2009. Hij nam in 2008 zelfs eventjes plaats in de dug-out. In een verder verleden was de 64-jarige oefenmeester ook trainer van Germinal Ekeren (de voorganger van GBA en Beerschot, nvdr.).

"Ik vind het vooral jammer voor de supporters. Antwerpen verdient Beerschot"

“De situatie van Beerschot is een spijtig geval”, treedt Antheunis Kagelmacher bij. “Het is voor mij echter onmogelijk om het proces te maken van het huidige clubbestuur. Mijn verleden bij Beerschot heeft weinig te maken met de huidige toestand. Alles draait rond cijfertjes en ik ben geen boekhouder (Antheunis doelt op de financiële problemen van de club, nvdr.).

“Beerschot maakte een moeilijk seizoen door”, maakt de ex-trainer van onder andere RSC Anderlecht en KRC Genk de analyse. “Ik vind het vooral jammer voor de supporters van Beerschot en Germinal Ekeren. Die mensen zijn bij de trouwste kernen van België. Bovendien verdient Antwerpen een traditieclub als Beerschot.”

Antheunis probeert echter ook een positieve noot te zoeken in het verhaal. “Toekomstgericht opent dit perspectieven. Misschien gaan de Antwerpse clubs nu toch eens de handen in elkaar slaan zonder vertegenwoordiger op het hoogste niveau. Bij zo’n stad hoort toch een topclub. Om het met de woorden van Johan Cruijff te zeggen: Elk nadeel heeft zijn voordeel.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 3

Nieuwste reacties