Interview Brepoels: "Taravel heeft plaats bij elke topclub"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 11 reacties
Brepoels: "Taravel heeft plaats bij elke topclub"
Foto: © SC

De Jupiler Pro League en Belgacom League hebben zich op gang getrokken. Maar hoe kan het niveau in 's lands hoogste divisies worden ingeschat? En vooral: kan de top van tweede klasse meedraaien bij de elite? Wij vroegen het aan ervaringsdeskundige Guido Brepoels.

 Door Cédric De Volder

Guido Brepoels is bij het brede (voetbal)publiek vooral bekend als de voormalig oefenmeester van STVV. De Eigenbilzenaar loodste de Kanaries in voetbaljaargang 2009 – 2010 – als promovendus nota bene – naar play-off I. Maar ook zijn passages bij onder meer Oud-Heverlee Leuven, KVSK United en KSK Tongeren zorgen ervoor dat de werkloze veldmaarschalk  een woordje kan meepraten over het voetbal in de Belgische reeksen.

Dag, Guido! Hoe gaat het met je?
Brepoels: “Heel goed! Ik hou me momenteel vooral bezig met het huishouden. (lacht)Verder probeer ik dagelijks te sporten en ben ik van plan om in september een opleiding aan te vatten. Wellicht wordt het iets met computers of talen. (HIER kom je meer te weten, nvdr.).”

De Jupiler Pro League is nu enkele weken bezig. Wat valt er je op in onze pintjesliga?
“De traditionele topploegen spelen amper voetbal van achteruit. Ik zag afgelopen zondag toevallig de partij tussen KRC Genk en Standard en beide ploegen hanteerden quasi altijd de lange bal. Ook RSC Anderlecht kwam het eerste halfuur tegen KAA Gent amper aan voetballen toe. Geef mij dan maar een team als dat van Sporting Lokeren. Jérémy Taravel kiest altijd de voetballende oplossing. Die jongen is een zekerheid bij elke topclub in België.”

Onderaan prijken vijf teams met amper één puntje. Gaan we een spannende degradatiestrijd tegemoet?
“De voetbaljaargang staat nog in zijn kinderschoenen, maar het niveau in de hoogste afdeling was niet om naar huis te schrijven. Oud-Heverlee Leuven en KV Mechelen komen er binnenkort wel door. De ploeg die me onderin het meest kon bekoren was misschien wel KV Oostende. Of de Kustjongens de zwakste kampioen uit tweede klasse zijn in jaren? Tegen Club Brugge en OHL verdienden de troepen van Frederik Vanderbiest meer dan een puntje. Geen enkele tegenstander is op voorhand klaar met die ploeg.”

Wat is volgens jou hét middel om onze eliteploegen op te waarderen? Kan een competitie met twaalf ploegen heil brengen?
“Nee, ik denk net dat een omgekeerde tendens een pak meer teweeg kan brengen. De topclubs zullen het wellicht niet graag horen, maar ik wil een kalender nastreven met twintig teams. Anders dreigen clubs als Cercle Brugge, OHL en Waasland-Beveren net uit de boot te vallen, terwijl er ook in de tweede divisie eersteklassewaardige teams zitten. Daarnaast moeten onze beloften zeker en vast een kans krijgen op het hoogste niveau, maar waarom kiezen we niet voor een Nederlands model en laten we die gasten rijpen in de Belgacom League? Jong RSCA en Jong Club in bevordering laten aantreden? Wat is het nut van voetballen op een akker?”

Nu Nederland toch ter sprake komt. Kunnen we conclusies vastknopen aan de afstraffing die Zulte Waregem opliep tegen PSV? En ook Club Brugge beet zich de tanden stuk op godbetert Slask Wroclaw.
“Zulte Waregem heeft zich verslikt in wat onze noorderburen ‘de Hollandse voetbalschool’ noemen. De jeugdopleiding is simpelweg veel beter in Nederland. Weet je dat een clubje als NAC elke stap op de training van de duiveltjes al filmt om achteraf te analyseren? En wat Club Brugge betreft. Blauw-zwart stelde me teleur. Net als in de wedstrijd tegen KV Oostende verwacht je dat spelers als Victor Vazquez en Eidur Gudjohnsen de ploeg op sleeptouw nemen, maar Club slaagt er niet in om de tegenstander weg te drukken. En dan loop je natuurlijk tegen de lamp.”

Terug naar onze vaderlandse competities. Tweede klasse wordt vaak als een regelrechte hel omschreven. Hoe ervaar jij het niveau in de Belgacom League?
“Het niveau is zeker en vast niet slecht, maar de spoeling is momenteel te dun. Met Antwerp FC, Moeskroen-Péruwelz, AS Eupen, Westerlo en STVV zijn er een vijftal clubs die mogen dromen van promotie. Ik denk dat de rest allemaal het statuut ‘profclub’ niet kan nastreven. Als je het gewoon bent om enkel ’s avonds een training af te haspelen, is de omschakeling naar eerste klasse moordend.”

Kunnen die vijf ‘favorieten’ momenteel meedraaien op het hoogste niveau?
“Ik twijfel er niet aan dat ze in de lage middenmoot hun plaats hebben. Ik kon met STVV destijds ook meteen meedingen naar play-off I, hé. (lacht) Bovendien kan een club als Moeskroen-Péruwelz rekenen op steun van LOSC Lille en heeft Antwerp in mijn ogen nu al het niveau voor dat stapje hogerop. STVV? Ook daar zijn er zeker en vast mogelijkheden.

Bedankt voor de interessante babbel, Guido!
“Geen probleem. Maak er iets leuk van. Ik moet tenslotte nog ergens aan de bak komen, hé.” (lacht)

We doen ons best!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties