Het Brugs stadiondossier: De definitieve doorbraak?

Leander Mespreuve
| 48 reacties
Het Brugs stadiondossier: De definitieve doorbraak?
Foto: © SC

Het idee om twee stadions te bouwen aan de Noordkant van Brugge lijkt een zoveelste aflevering te worden in de Brugse stadionsoap. Of is het dit keer menens? Het verleden leert ons alvast dat het vinden van een consensus alles behalve evident is.

In 2007 stelde Club Brugge zijn stadionplannen voor het eerst voor. Filips Dhondt, toenmalig manager van Blauw-Zwart, was optimistisch over de slaagkansen van zijn project. Samen met ontwikkelaar Uplace, nota bene het stokpaardje van Bart Verhaeghe, zouden ze een ultramodern stadion met 44.000 zitplaatsen bouwen in Loppem. “Een win-win situatie voor zowel Club Brugge als de lokale bevolking”, klonk het toen optimistisch.

Negatief MER

Na ruim twee jaar discussiëren met alle belanghebbenden werd het plan echter afgeketst door de Raad van State. Vooral het Brugs stadsbestuur had bezwaren tegen de locatie en verwees naar een negatief Milieueffectenrapport (MER). De uitbreiding van het Jan Breydelstadion was voor hen een meer realistische piste.

Als tegenvoorstel stelde de Vlaamse regering eind 2009 de bouw van een multifunctioneel stadion in het Chartreusegebied voor, met voldoende kantoorruimtes en winkels. Top qua mobiliteit, naast het klaverblad E40/E403 aan de Brugse zuidrand. Buur Cercle zou in een verkleind, maar gerenoveerd Jan Breydelstadion kunnen spelen.

De Witte Pion als spelbreker

In eerste instantie leken de clubs en het stadsbestuur het eens met deze beslissing, tot de Loppemse actiegroep “De Witte Pion” op het toneel verscheen. Met enkele gerichte acties kregen ze het dossier opnieuw op tafel, met resultaat. Eind september 2013 verwees de Raad van State het dossier definitief naar de prullenmand. Zes jaar na de lancering van het idee kan Club Brugge opnieuw vanaf nul beginnen. Of toch niet?

Vandaag raakte bekend dat alle betrokken partijen (Vlaamse regering, Brugse stadsbestuur en de twee clubs) het eens zijn over de bouw van twee stadions ten Noorden van Brugge. De Blauw-Zwarte tempel zou plaats bieden aan 44.000 supporters, terwijl Cercle 12.000 plaatsen voorziet. De gemeenschappelijke parking moet beide thuishavens scheiden.

Of deze beslissing een definitieve doorbraak in het stadiondossier is, zal de toekomst uitwijzen. Oorspronkelijk moest het nieuwe stadion dienen als decor voor het WK2018, de realiteit oogt helaas minder fraai. Een poging om het Belgische voetbal structureel te verbeteren, is uitgedraaid op een politiek steekspel waarin het laatste hoofdstuk hoogst waarschijnlijk nog niet geschreven is. Beide clubs houden voorlopig de lippen stijf.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties