Doping bij Anderlecht in jaren '70: "We kregen iets aangeboden"

Doping bij Anderlecht in jaren '70: "We kregen iets aangeboden"
Foto: © SC

Het voetbalboek 'Voetbalmysteries. Opgelost' van Guido Derksen legt een bommetje onder het Nederlandse voetbal. In het boek komt het dopinggebruik van de Nederlanders in de jaren '70 ter sprake. En ook bij Anderlecht zou er gebruikt zijn.

Arie Haan - Nederlander bij Anderlecht tussen 1975 en 1981 - laat in Het Nieuwsblad alvast weten dat hij ooit iets aangeboden kreeg: "Voor de wedstrijd tegen Rapid Boekares werd ons iets aangeboden ja. Of dat verboden was, dat weet ik niet", aldus Haan.

"Maar we speelden enorm slecht. Dat middeltje maakte ons eerder slechter dan beter. Dat heb ik na de wedstrijd ook laten weten, het was meteen de laatste keer dat we het probeerden."

Of we ooit het volledige verhaal van doping in de sport zullen kennen, dat is nog maar zeer de vraag. In de jaren '60 en '70 werd bijvoorbeeld Eddy Merckx - de Kannibaal - tot drie keer toe betrapt op doping, maar hij kwam er telkens zeer goedkoop vanaf.

De dopingstrijd is pas veel later echt in hevigheid losgebarsten, waardoor nu ook veel verhalen uit het verleden terug worden opgedist. Zo ook dus over het Nederlandse voetbal in de jaren '70. In 1974 en 1978 haalde het Nederlandse elftal de WK-finale. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties