Stadionrampen van alle tijden en continenten

Caroline Tonnelier
| 1 reacties
Stadionrampen van alle tijden en continenten
Foto: © SC

De voorbije week werd de voetbalwereld opgeschrikt door twee zware ongevallen. In het CL-duel tussen Ajax en Barcelona viel een supporter naar beneden. De man ligt in kritieke toestand in de kliniek. In São Paulo vielen dan weer twee doden op de werf van het in aanbouw zijnde WK-stad

De ongelukken van deze week zijn spijtig genoeg slechts kleine incidenten op een lange lijst van stadionrampen. In het verleden waren problemen bij de constructie, supportersrellen en overbevolking de belangrijkste oorzaken bij de grootste stadionrampen. Voetbalkrant.com kijkt terug op enkele van de grootste incidenten uit de voetbalgeschiedenis.

1.       Heizeldrama

Zeker in België blijft  het Heizeldrama de bekendste stadionramp. Tijdens de finale van Europacup 1 tussen Liverpool en Juventus in 1985 vielen 39 doden en honderden gewonden. Aanleiding waren rellen tussen beide supportersclans, waarbij de Italianen probeerden te ontkomen. Door de druk op de tribune brak deze af, waardoor verschillende supporters vielen en anderen vertrapt werden. Ondanks het incident werd de match gewoon uitgespeeld.

2.       Estadio Nacional in Lima

In 1964 speelden Peru en Argentinië een kwalificatiewedstrijd voor deelname aan de Olympische spelen. Twee minuten voor het einde werd bij een 0-1 stand een doelpunt voor de thuisploeg afgekeurd. Woedende supporters bestormden het veld en de politie slaagde er niet in de massa te kalmeren. Doordat de uitgangen van het stadion gesloten waren, zat de menigte opgesloten. Er vielen 328 doden en meer dan 500 gewonden bij deze rellen.

3.       Port Said

Vorig jaar nog vielen 75 (volgens sommige bronnen 74) doden bij  een wedstrijd tussen Al-Masry en Al-Ahly in Egypte. Tijdens gevechten tussen beide supportersclans werden fans vertrappeld, doodgeslagen en neergestoken. Er vielen ook honderden gewonden en in de nasleep van het incident vielen er nog meer doden.  De rellen in Port Said waren mogelijk politiek geïnspireerd.

4.       Hillsborough

In Engeland zijn spijtig genoeg verschillende stadionramp te betreuren. Zo vielen 56 doden bij de brand in het stadion van Bradford. De grootste ramp vond echter plaats in Hillsborough, tijdens een bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest. 4000 fans zonder ticket bestormden de tribunes en in de paniek die volgde stierven 96 Liverpool-fans. Het jongste slachtoffer was amper 10 jaar.

5.       Mateo Flores

In 1996 vielen bij een WK-kwalificatiewedstrijd in Guatemala 79 doden. Voor de match tegen Costa Rica in het Mateo Floresstadion waren 45 000 tickets verkocht, terwijl de capaciteit van het stadion door de FIFA op minder dan 30 000 plaatsen was vastgelegd. In de overvolle tribunes werden de supporters op de eerste rij letterlijk platgedrukt tegen de hekken.

6.       Leninstadion

In 1982 vond in barre weersomstandigheden de UEFA Cupwedstrijd tussen Spartak Moskou en HFC Haarlem plaats. Kort voor het einde van de wedstrijd wilde een groot aantal supporters het stadion verlaten. In blessuretijd scoorde de thuisploeg echter nog een doelpunt, waardoor velen op hun stappen wilden terugkeren. Doordat een aantal fans uitgleden op de gladde trappen, ontstond een menselijke lawine. Volgens officiële cijfers van de Russische regering kwamen er 66 mensen om. Onderzoek wees later echter uit dat de dodentol op 340 supporters lag, al ontbraken hiervoor harde bewijzen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties