Interview "Racing Genk mag zich niet aanpassen"

Koen Donvil
| 3 reacties
"Racing Genk mag zich niet aanpassen"
Foto: © SC

Het plaatje bij Racing Genk klopte gisteren niet. Trainer Mario Been was vooraf een man met een plan, maar dat werd door Standard vakkundig in de kiem gesmoord. De Luikenaars zetten de Limburgers zo op negen punten.

Door Koen Donvil

Mario Been wilde de Luikse spitsen aan banden leggen door drie mannetjes centraal in de defensie te posteren. Dat pakte voor de Genkies niet uit zoals verhoopt. Onder ander Simaeys en Vossen lieten zich ontvallen dat de gekozen tactiek te veel aanpassing eiste. Voetbalkrant.com vroeg aan Tom Soetaers wat hij vond van de verrassende aanpak van de Genkse coach.

"Meester tacticus vs kop van jut"

“Als het goed uitpakt, is Been de meester tacticus en wordt hij bewierookt langs alle kanten. Nu was dat niet het geval en was de coach van Racing voor velen kop van jut. Volgens mij had hij zich niet mogen aanpassen en had hij moeten uitgaan van eigen sterkte. Dat moet een club als Racing Genk trouwens altijd doen.”

"Wat niet wil zeggen dat veranderen van tactiek altijd nefast is, integendeel, het is een kwaliteit wanneer een ploeg meerdere systemen kan spelen. Dan moet daar echter voldoende op getraind worden en moet het team daar klaar voor zijn. Dat leek me niet het geval gisteren. De ploeg was niet in evenwicht omdat sommige jongens niet wisten waar lopen. Zulte-Waregem had een tijdje geleden hetzelfde aan de hand, maar greep tijdens de wedstrijd met succes terug naar de gekende tactiek.”

"Met Koulibaly erbij misschien anders"

Soetaers vraagt zich af of Been zijn strategie ook had aangepast indien Koulibaly fit was geweest. “Samen met Kara vormt Koulibaly een ijzersterk centraal duo achterin. Misschien had Been zijn plannetje dan wel gelaten voor wat het was. Als hij de toevoer naar Ezekiel en Batshuayi, die overigens niet in grootse vorm zitten, had willen afschermen, had hij beter geopteerd voor een viermansdefensie met daar twee mensen voor. Dan kon Genk behouden waar het goed in is –flanken die erover komen- en hadden ze toch een dubbele buffer.”

"Heb sterk Standard gezien"

Tot slot had Soetaers lovende woorden voor het spel van Standard. “Ze speelden één van hun betere wedstrijden. Ze hadden die drang naar voren en teerden op enthousiasme. Dat verdient een pluim. Op die manier kan de mindere vorm van de spitsen makkelijk opgevangen worden.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties