Top&Flop Clasico met grote C, Genk met kleine g

Clasico met grote C, Genk met kleine g
Foto: © SC

Ook dit seizoen geeft de redactie wekelijks in deze Top & Flop een beschouwing van de hoog- en laagvliegers van de afgelopen speeldag. Wie was top en wie was flop?

Door Aernout Van Lindt

TOP

De Clasico met grote C

Eigenlijk zijn we geen fan van de term Clasico, want deze Belgische klassieker heeft vaak weinig te zien met het topvoetbal dat we in Spanje krijgen. Vaak is het meer een schoppartij dan iets anders.

Vandaag moeten we ruiterlijk toegeven: wat we gisteren te zien kregen op Sclessin was van het betere werk dat we dit jaar al zagen. Zowel Standard als Anderlecht speelden op een bijzonder hoog tempo, met veel zuivere passing en een hoge spektakelwaarde. En boven alles was de wedstrijd ook nog eens echt fair te noemen. Play-off I kan gezellig gaan worden op deze manier.

De verrijzenis van Lokeren

Even leek het er op dat we aan het eind van de reguliere competitie misschien toch niet dezelfde zes teams als vorig jaar zouden aan de aftrap van play-off I zouden zien, maar ondertussen lijken de puntjes bij Lokeren alvast weer op de i te staan. De efficiëntie kan nog beter, maar het dominant, aanvallend voetbal was – net als Harbaoui – weer helemaal terug.

Kerstfeest Achter de Kazerne

KV Mechelen speelt al enkele maanden met veel overgave, maar het slaagde er nooit in om de nodige punten te pakken om nu al veilig te zijn. Vooral voorin liep het steevast verkeerd, en na de gemiste kans van Junker en de 0-1 achterstand leek het weer van dat.

Mis poes: in een flitsend halfuur na de koffie lukte ineens alles: pareltjes in teamspel of lekkere schoten van Kamavuaka en Diabang, ineens was het 5-2 bij het laatste fluitsignaal. Hoezo een aanvallende versterking nodig?

FLOP

Racing Genk

De vermoeidheid eist zijn tol. Waar Standard en Anderlecht nog flitsten en ook Zulte Waregem en Oostende er ondanks een druk programma nog een leuke match van maakten, is bij Racing Genk het vet echt wel van de soep.

“Geen crisis, we gaan nog steeds voor de titel”, aldus Degraen. Maar dan zal het toch na Nieuwjaar een serieuze revival moeten doen, want hier lijkt meer aan de hand dan enkel de vermoeidheid.

Cafévoetbal in het Waasland en Henegouwen

Konden we dit weekend van toch wel een aantal leuke tot heel leuke duels genieten, dan waren er toch weer twee niet echt hoogstaand. In het Waasland speelden WB en Lierse tegen elkaar om de knikkers. De vier doelpunten die vielen lijken bijna te verbloemen dat het echt niet goed was, maar in cafévoetbal wordt ook vaak gescoord.

Wat er in Charleroi gebeurde – vooral met de thuisploeg – deed in Wallonië de wenkbrauwen fronsen. Heeft Bergen drie punten gekregen? Het eerste doelpunt was alvast een echt pareltje: daar leek echt gespeeld te worden met een knikker … in een flipperkast.

Tumult in Gent – Brugge

Bijna mochten we Super Sunday eens echt de naam waardig noemen, want het spelpeil in Gent – Brugge was ook zeker niet slecht. Maar randfenomeentjes bepaalden de wedstrijd.

Er was tumult op het veld: Hogli die ei zo na een Van Goghje deed bij El Ghanassy, de theatraliteit waarmee die zowel in deze als in andere fases acteerde, zijn vol op de enkels gaan staan bij Sobota. En ook Vadis ging er al na dertig seconden driest in.

En ook naast het veld (gebakkelei tussen Bruggefans en Gentfans tussen de vakken en zelfs in de Gentvakken zelf), neen. Zo hebben we het niet graag, zelfs Marc Coucke heeft een goede tip: “Blijf dan thuis.”

Ongeluksvogel van de week: Vincent Kompany

Vincent Kompany leek even helemaal terug en maakte een leuk doelpunt in de Premier League. In de tweede helft maakte hij echter nog een leuker doelpunt, zij het deze keer in eigen doel. Een heel vreemde curve, gelukkig voor hem uiteindelijk zonder erg, want The Citizens konden toch nog winnen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties