Het rapport van de Belgen in de Premier League

Timothy Collard
Timothy Collard
| 8 reacties
Het rapport van de Belgen in de Premier League
Foto: © SC

2013 was een goed jaar voor de Belgen in het buitenland. Heel wat landgenoten verdienen de kost in mooie buitenlandse competities, maar de Premier League is toch de favoriete bestemming van de Belgische voetballers. Het rapport van de Belgen in de Premier League.

Thomas Vermaelen (7/10)
Beginnen doen we bij de huidige lijstaanvoerder in Engeland: Arsenal. Bij The Gunners loopt er in de persoon van Thomas Vermaelen één Belg rond. The Verminator had het allesbehalve makkelijk in 2013.

Hij lag lange tijd in de lappenmand en verloor op de koop toe ook nog eens zijn basisplaats aan het duo Mertesacker-Koscielny. Vermaelen krijgt ondanks weinig speelminuten een positieve beoordeling omdat hij er stond op momenten dat Arsène Wenger en Marc Wilmots hem nodig hadden.

Kompany (7,5/10) & Boyata
Vlak onder Arsenal vinden we Manchester City en Chelsea terug. Bij City kende Vincent Kompany heel wat blessureleed in 2013, maar sinds hij onlangs terugkeerde uit de lappenmand groeide hij heel snel toe naar zijn beste niveau. Onder coach Manuel Pellegrini mag de Rode Duivel geregeld mee oprukken en op die manier toonde Kompany zich al enkele keren beslissend. Dedryck Boyata geven we wegens een gebrek aan speelminuten geen beoordeling.

Hazard (9/10) & De Bruyne (5,5/10)
Bij Chelsea vinden we twee uitersten terug. Eden Hazard bevestigde dit seizoen onder José Mourinho. Hazard koppelt zijn dribbels aan meer efficiëntie, tot groot jolijt van zijn Portugese oefenmeester. Na een geslaagde voorbereiding slaagde Kevin De Bruyne er niet in om zich door te zetten bij The Blues. Hij verkast wellicht in januari nog naar een andere club.

Mignolet (8/10), Mirallas (8,5/10) & Lukaku (9/10)
We zetten onze tocht verder en houden halt in Liverpool. Bij The Reds paste Simon Mignolet zich moeiteloos aan: hij maakte geregeld indruk en knoopte de goede prestaties aan elkaar. Al duurde het jaar net iets te lang: in december ging hij twee maal in de fout met een tegendoelpunt als gevolg. Bij rivaal Everton zijn Kevin Mirallas en Romelu Lukaku twee sleutelspelers. Onze landgenoten zijn héél beslissend voor The Toffees met hun assists en doelpunten.

Vertonghen (7,5/10), Dembele (8/10) & Chadli (6/10)
Ook op White Hart Lane enkele landgenoten: Moussa Dembele, Jan Vertonghen en Nacer Chadli. Vertonghen speelde een beresterk eerste seizoen voor The Spurs, maar dit seizoen miste hij toch heel wat wedstrijden door een vervelende blessure.

Moussa Dembele had het dan weer wat moeilijker onder André Villas-Boas, maar sinds Tim Sherwood het roer overnam lijkt onze landgenoot wel herboren. Dembele mag zich nu ook weer aanvallend meer uitleven en dat resulteerde zelfs in een eerste competitiedoelpunt in lange tijd. Chadli blijft dan weer onder de verwachtingen, al liet hij een degelijke indruk na wanneer hij aan de aftrap verscheen.

Fellaini (5/10) & Januzaj (9/10)
Net als bij de eerste zes ploegen in de Premier League, ook Belgisch volk bij de nummer zeven: Manchester United. Aan het begin van het seizoen hadden we het misschien niet verwacht, maar Marouane Fellaini slaagde er niet in om zijn stempel te drukken.

Adnan Januzaj, de Albanese Belg, deed dat des te meer. Hij liet Old Trafford al smullen van zijn heerlijke techniek en scoorde bovendien al enkele keren. Charni Ekangamene is de derde Belg bij United. Hij behoort sinds kort tot de A-kern, maar kwam nog niet in actie op het hoogste niveau.

Benteke (5/10) & Lamah (6,5/10)
In de grijze middenmoot vinden we tot slot nog twee landgenoten. Christian Benteke holt al een tijdje achter zijn beste vorm aan en heeft dringend nood aan een paar goaltjes. Roland Lamah is dan weer de minst bekende Belg in de Premier League. Hij verzamelde nog maar 339 minuten en kwam daarin één keer tot scoren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties