Het talent van Anderlecht even voorgesteld

Het talent van Anderlecht even voorgesteld
Foto: © SC

De U19 van Anderlecht staan in de finale van de Viareggio Cup. Toch een kleine verrassing aangezien ze zelf toegaven dat ze met gemengde gevoelens afreisden, maar de ploeg van René Peeters groeide in het toernooi en tankten massa's zelfvertrouwen. Gaat nu ook AC Milan voor de bijl?

Anderlecht vatte het toernooi aan met de gedachte: 'We zullen wel zien waar we uitkomen'. Maar na de eerste groepswedstrijd tegen Napoli groeide het besef dat er wel eens meer zou inzitten. Dat ze de finale zouden halen, was toen echter nog een wilde droom. Paars-wit speelde daarin meestal in dezelfde opstelling. Wij lichten voor u even de elf door...

Xavier Gies (17)

Speelt een opmerkelijk toernooi. De jonge doelman uit Denderleeuw pakte uit met een paar cruciale reddingen. Vooral in de wedstrijd tegen Atalanta, waar paars-wit zwaar onder druk kwam te staan, was hij beresterk. Hij pakte een strafschop en haalde nog een paar gemaakte goals uit zijn doelvlak. Ook tegen Palermo pakte hij uit met een cruciale redding bij 1-1. Opmerkelijk: hij was in het begin van het seizoen niet de eerste doelman, maar kwam in de ploeg door de blessure van Enzo D'Alberto.

Umberto Carvalho (19)

Hij speelt op de voor hem ongewone rechtsachter, want normaal is zijn plaats op het middenveld. Carvalho doet echter meer dan gewoon zijn streng trekken en geeft ook de nodige aanvallende impulsen.

Anthony D'Alberto (19)

De kapitein van de ploeg en deze keer uitgespeeld als centrale verdediger. "Wat ook zijn beste plaats is volgens mij", zegt René Peeters. Hij speelde ervoor wel als flankverdediger, maar heeft zich in Viareggio bewezen als centrumverdediger. D'Alberto is wel geschorst voor de finale en dat is een hele aderlating. Dendoncker zal zijn rol als kapitein waarschijnlijk overnemen.

Kristiaan Haagen (18)

Een centrale verdediger die nog maar één seizoen voor Anderlecht speelt. Hij kwam vorige zomer over van KV Mechelen, maar vond ondertussen wel zijn plaats in de basiself. In de eerste wedstrijd tegen Palermo pakte hij nog dom rood, wat hem een donderpreek opleverde van René Peeters. Hij herpakte zich nadien en toonde zich een bekwaam deel van de solide verdediging.

Hervé Matthys (18)

Flankverdediger en doet op links wat Carvalho op rechts doet. Hij geeft ook de nodige aanvallende impulsen, maar is vooral verdedigend sterk. De jeugdinternational speelt een heel sterk toernooi.

Samuel Bastien (17)

Als centrale mid moet Bastien het meeste vuile werk opkuisen, maar hij heeft ook een goede pass in de voeten. Hij is de schaduwspeler van het elftal. Hij valt weinig op, maar knapt heel wat werk in dienst van de ploeg op. Bastien is een vaste waarde en heeft volgens René Peeters nog heel wat progressiemarge. Hij moet wel nog fysiek sterker worden.

Nabil Jaadi (17)

Jaadi kende een minder seizoen tot nu toe omdat hij bij de A-ploeg nog geen kansen kreeg en daar had hij toch wat op gerekend. "Ik heb met hem gepraat en de muizenissen zijn uit zijn kop", zei Peeters ons. "Jaadi is weer de Jaadi aan het worden die we kennen." Dat bewees hij alvast tegen Atalanta met twee goals waaronder een strafschop in de slotfase die Anderlecht richting halve finales stuurde. "Ik wist dat ik ging scoren", zei hij achteraf. Een teken dat het vertrouwen wel dik snor zit. Jaadi is één van de talenten van Anderlecht, maar moet nog iets rijper worden.

Leander Dendoncker (18)

Een sterke polyvalente speler die zowel in de verdediging als op het middenveld uitgespeeld kan worden. Hij heeft wel een voorkeur voor de positie van verdedigende middenvelder, maar hij kan beide aan. Dendoncker kreeg al een paar keer zijn kans bij de eerste ploeg en leunt heel dicht aan bij de A-ploeg, waar hij ook een deel van de trainingen afwerkt. In Viareggio is hij één van de rustpunten als het wat moeilijker gaat. Zijn onverzettelijkheid is ook één van zijn grootste troeven.

Aaron Leya Iseka (16)

Ondertussen weet iedereen wel dat het broertje van Michy Batshuayi bij Anderlecht speelt. Maar hij hoeft niet te teren op zijn bekendere broer, want Leya Iseka heeft zelf enorme kwaliteiten. Hij scoorde al twee prachtgoals op het toernooi, maar dat is niet het belangrijkste voor René Peeters: "Aaron heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger wachtte hij wat veel op zijn goaltje, maar nu komt hij ook mee verdedigen en doet hij heel wat werk voor de ploeg. Dat doet me nog het meeste plezier", aldus de coach.

Andy Kawaya (17)

Ook één van die jongens die dicht bij de A-ploeg aanleunt. Snel, vinnig en een knappe dribbel met dito schot. Kawaya werkt heel hard om het te maken als profspeler. Hij mocht al eens proeven van het grote werk toen Van den Brom hem inbracht in de Beker. Voor Kawaya lijkt een grote toekomst weggelegd, want na Tielemans wordt hij het grootste talent van Neerpede genoemd.

Mo Soumaré (17)

Soumaré was lang geblesseerd, maar lijkt nu - net op tijd - zijn beste vorm gevonden te hebben. Hij scoorde drie keer tegen het Australische Leichhard, één keer tegen Palermo en één tegen Inter. Als spits mag je dan niet klagen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties