Vier op vijf mindere terugrondes bij KV Kortrijk

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 8 reacties
Vier op vijf mindere terugrondes bij KV Kortrijk
Foto: © SC

KV Kortrijk zit met één zege uit de laatste dertien duels duidelijk in een dip. Ook de voorbije drie seizoenen kende KVK een mindere terugronde. Enkel onder Leekens in het seizoen 2009-10 lukte de omgekeerde beweging. Een opmerkelijke tendens.

Voetbalkrant berekende voor u het procentuele puntentotaal van KV Kortrijk tijdens de heen- en terugronde van de reguliere competitie, sinds de invoering van de play-offs in het seizoen 2009-10.

Seizoen KVK

Heenronde

Terugronde

2013-2014

56 %

19 %

2012-2013

56 %

31 %

2011-2012

53 %

49 %

2010-2011

53 %

31 %

2009-2010

48 %

60 %

Daaruit leren we dat de Kortrijkzanen in vier van de vijf seizoenen slechter voor de dag kwamen in de terugronde. In drie voetbaljaargangen is het verschil tussen de beide periodes zelfs bijzonder groot te noemen. Opmerkelijk: ook in het seizoen 2011-2012, waarin KVK een knappe zesde plaats behaalde en de play-off 1 speelde, lag het puntentotaal in de heenronde nipt hoger.

De enige keer dat KV Kortrijk zeer opvallend de omgekeerde beweging realiseerde, stond Georges Leekens aan het roer in het Guldensporenstadion. Wat is het geheim van Mac the Knife voor een sterke terugronde?

“Ik herinner me dat we toen als een diesel op gang kwamen”, vertelt Leekens. “Met Laurent Ciman, Christian Benteke en David Vandenbroeck hadden we veel ingehuurde spelers en vonden we nadien pas het evenwicht. Uiteindelijk hebben die jongens een heel jaar lang op een constant niveau gepresteerd.”

Turbo versus diesel

Ligt het succes dan in een niet te voortvarende start te nemen? “Kortrijk heeft dit seizoen snel de topconditie bereikt. Beginnen als een turbo kan je moeilijk een heel seizoen aanhouden.”

“Als er links of rechts wat blessures vallen, uit zich dat meteen in de resultaten. Misschien dat alles in het begin te goed liep, waarna je toch ergens een verval krijgt. Dat moet je incalculeren. Je kan niet op dat topniveau blijven presteren, anders zou je los bovenin meedraaien”, besluit Leekens.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties