Niet enkel de Ivorianen speelden sterk in België

bart ver elst
| 6 reacties
Niet enkel de Ivorianen speelden sterk in België
Foto: © SC

Vanavond komt het sterke Ivoorkust op bezoek in het Koning Boudewijnstadion. Naar gelegenheid van deze wedstrijd zochten wij nog enkele sterke Afrikaanse voetballers die, net als een aantal van de huidige generatie Ivorianen, ooit het mooie weer maakten in België.

Daniel Amokachi

Daniel Amokachi speelde tussen 1990 en 1994 bij Club Brugge. Hij was een Nigeriaanse aanvaller met een neus voor goals. In deze vier seizoenen bij Club won Amokachi twee keer de Ebbenhouten Schoen, namelijk in 1992 en 1994. Na vier sterke seizoenen bij Club Brugge ging de Nigeriaan van het Premier League-voetbal proeven bij Everton.

Hij verbleef twee seizoenen in de stad Liverpool en trok daarna voor drie seizoenen naar het Turkse Besiktas. Daarna speelde hij nog voor de Colorado Rapids en Nassarawa United alvorens in 2005 op voetbalpensioen te gaan. Amokachi speelde twee WK’s met Nigeria en won in 1994 de Africa Cup.

Célestine Babayaro

Babayaro kwam naar onze competitie toen zijn landgenoot Amokachi de Belgische eerste klasse verliet. Babayaro tekende in 1994 voor Anderlecht en verbleef er vervolgens drie seizoenen. De linksachter was er meteen een vaste waarde. Er kwam pas ontzettend veel interesse in de Nigeriaan na zijn deelname aan de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta.

Anderlecht kon hem nog een jaartje houden na de Spelen, maar daarna vertrok Babayaro voor zo’n drie miljoen euro naar Chelsea, waar hij maar liefst acht seizoenen speelde. Hij speelde meer dan 200 wedstrijden voor Chelsea, maar toen Wayne Bridge naar Londen kwam, viel hij uit de gratie. Hij speelde nog twee seizoenen bij Newcastle en ging dan nog even bij LA Galaxy spelen, maar daar kwam hij slechts één wedstrijd aan zet en werd zijn contract zonder reden ontbonden.

Eric Addo

Addo speelde bij de Noble Harrics in Ghana, toen hij op jonge leeftijd al snel werd opgemerkt door Club Brugge. Addo trok naar Club en maakte er in 1996 op achttienjarige leeftijd zijn debuut. Hij werd bij Club centraal achteraan of als verdedigende middenvelder geposteerd. In 1998 werd hij door zijn sterke prestaties bekroond met de de prijs van Jonge Profvoetballer van het Jaar. Dat jaar won hij eveneens de Ebbenhouten Schoen.

Hij bleef nog een jaar in Brugge maar in 1999 ging hij samen met zijn coach Erik Gerets naar PSV Eindhoven. Hij verbleef tien jaar bij de club uit Eindhoven, maar wel twee keer uitgeleend aan Roda JC, waar hij later ook nog twee seizoenen vast voor zou spelen. Bij PSV kwam hij maar niet aan een basisplaats, maar was hij steeds wel een waardige vervanger voor jongens die er niet bij konden zijn. Na zijn twee seizoenen bij Roda trok Addo naar FC Eindhoven, maar ook daar kwam hij nog amper aan spelen toe.

Aruna Dindane

Dindane is nog een oude bekende van het Belgische voetbal. Zoveel jaar geleden vormde hij een gouden spitsenduo met Nenad Jestrovic en boekte Anderlecht de betere successen van het afgelopen decennia. De Ivoriaanse spits speelde van 2000 tot 2005 bij Anderlecht en won daarin zowel de Ebbenhouten als de Gouden Schoen. Erna trok hij voor vijf seizoenen naar Lens, waarin hij zijn laatste seizoen aan Portsmouth werd verhuurd.

Na zijn korte passage in Engeland trok Aruna Dindane voor drie seizoenen naar Qatar. U vraagt zich ongetwijfeld ook af wat de reden daarvoor zou kunnen geweest zijn. Momenteel zit Dindane zonder club. Zijn laatste interland met Ivoorkust dateerde van in 2010, toen Ivoorkust het opnam tegen Noord-Korea.

Souleymane Oulare

Op zijn achttien jaar trok Oulare van Guinee naar België om hier bij Sint-Niklaas in de tweede klasse te komen voetballen. Beveren transfereerde hem richting de andere club in het Waasland na één seizoen in tweede klasse. Hij kwam er in twee seizoen niet zoveel aan spelen toe en scoorde te weinig. Hij trok naar SV Waregem in tweede klasse en daar beleefde hij een topseizoen met zestien goals. Na nog een jaar Waregem in eerste klasse trok de grote spits naar Racing Genk. Daar beleefde hij zijn beste periode, door in zijn derde seizoen topschutter in onze competitie te worden.

Hij werd verkozen tot Profvoetballer van het Jaar en kreeg ook nog eens de Ebbenhouten Schoen. Bij Genk vormde hij een dodelijk koningskoppel met Branko Strupar. Het duo maakte Genk voor de eerste keer kampioen. Na Genk trok hij nog naar Fenerbahçe, Las Palmas en Stoke City. Na zijn passage in Engeland kwam Oulare terug naar België om nog een seizoen bij Heusden-Zolder te spelen, alvorens nog twee seizoenen bij Visé aan de slag te gaan, waar hij nog amper speelde.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties