Kroniek van een aangekondigd ontslag

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 3 reacties
Kroniek van een aangekondigd ontslag
Foto: © Photonews

David Moyes staat niet langer aan het roer van Manchester United. De manager werd minder dan tien maanden na zijn eerste persbabbel alweer de laan uitgestuurd. Hoe is het zover kunnen komen met de Schotse oefenmeester die door Sir Alex himself werd aangesteld?

Vrijdag 5 juli 2013. De dag waarop David Moyes zijn eerste persconferentie hield in United-loondienst. De manager vertelt vol trots over hoe Sir Alex Ferguson bij hem kwam aankloppen. Om een speler naar ManU te halen, zo dacht de toenmalige Everton-coach eerst. Verder pareert hij de dan al aanwezige twijfels die er rijzen omdat hij nooit eerder een prijs pakte voor zijn gewezen clubs Everton en Preston.

Singha All-Stars

Amper een week later trekt de nieuwbakken manager met zijn troepen naar Thailand voor een promotrip. In Bangkok start hij meteen met een valse noot. The Mancunians verliezen met het kleinste verschil tegen godbetert Singha All-Stars. De sterren van United - met Robin van Persie op kop - ontbraken zo luidt het. Het seizoensvervolg - een magere zevende stek en geen uitzicht op een prijs - nog geen tien maanden na zijn eerste persmoment, is gekend.

Hoe is het zover kunnen komen met de Schotse veldheer? Sir Alex had hem immers niet zomaar de voorkeur gegeven. "We hebben gesprekken gevoerd binnen de club over wie de opvolger moest worden en we waren het er unaniem over eens dat David Moyes de geschikte man was.", vertelde Ferguson bij zijn pensioen. "Hij heeft alle kwaliteiten die we hier verwachten."

Voor hij de overstap naar Manchester maakte stond Moyes elf seizoenen langs de zijlijn bij the Toffees. Hij maakte van de club een aardige middenmotor in de Premier League. Het seizoen 2004/05 sloot Everton zelfs af op een fraaie vierde plek. De stap naar de absolute top - in combinatie met de zware erfenis die Fergie achterliet - bleek voor Moyes vooralsnog een brug te ver.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties