De Belgische connectie: Groep D - Uruguay

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 4 reacties
De Belgische connectie: Groep D - Uruguay
Foto: © Photonews

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. En dus ook met Uruguay: Eerdere confrontatie, geschiedenis op het eerste WK en een verloren gelopen doelman.

Door Cédric De Volder en Aernout Van Lindt

België en Uruguay hebben niet onmiddellijk een lange traditie als het op voetbal aankomt. Zo voetbalde ene Ignacio Gonzalez vorig seizoen nog bij Standard. Zijn Luikse hoofdstuk was echter niet meteen een succes. Al passeerde er wel een leuke doelman de revue ...

Fabian Carini

Wie kent deze excentrieke doelman nog? De 33-jarige goalie speelde tussen 2002 en 2004 in De Vurige Stede en liet daar toch een indruk na. Bovendien kende zijn voetbalpad enkele hoogtepunten. Zo stond Carini onder contract bij Juventus, Internazionale en Cagliari. Al kwam hij telkens een stapje te kort voor de absolute top.

Momenteel is hij afgeschreven voor de nationale ploeg, maar hij schreef toch maar mooi 74 caps op zijn palmares. Momenteel staat hij tussen de palen bij het illustere Club Deportivo Quito.

Eerdere confrontaties met België

Op basis van de statistieken mogen de Rode Duivels La Celeste alvast tegenkomen in Brazilië. Onze landgenoten speelden in het verleden al twee maal tegen Uruguay en wonnen beide partijen. In 1980 werd het 2-0.

Tien jaar later werd opnieuw gewonnen van de blauwhemden. De Rode Duivels - met onder meer Michel Preud'homme, Marc Degryse en Enzo Scifo in de basis - wonnen die keer met 3-1, met doelpunten van onder anderen Scifo en Ceulemans. Meteen voldoende voor de volgende ronde.

Geschiedenis schrijven op het eerste WK

Op het eerste WK - in 1930 in Uruguay - tekenden 13 teams present. Daaronder: België, ook al verloren ze hun twee groepsduels en waren ze zo meteen uitgeschakeld.

Toch kon uiteindelijk een Belg doordringen tot de finale: John Langenus was namelijk de scheidsrechter van de allereerste WK-finale. In die finale werd het thuisland de eerste wereldkampioen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties