WK-dagboek 14: Brazilianen, je hebt er tijd voor nodig

WK-dagboek 14: Brazilianen, je hebt er tijd voor nodig
Foto: © SC

Wat hebben we geleerd na tien dagen in Brazilië? De vrouwen zijn hier inderdaad schoon, het weer is uiteraard beter dan bij ons en als je van Brazilianen iets gedaan wilt krijgen, heb je tonnen - nee massa's - geduld nodig.

Johan Walckiers in Sao Paulo

Laten we zeggen dat Brazilië geen land is voor mensen die vlug door het leven gaan en mensen zonder geduld. Spijtig genoeg lijdt onze baas aan beide zaken en is dit dus geen land voor hem. Van onbenullige dingen zoals je wisselgeld terugkrijgen tot uitchecken uit een hotel en een factuur daarvoor willen krijgen... je hebt er geduld bij nodig. Ik ken er eentje die hier al bijna de muren is opgelopen toen hem voor de zoveelste keer gezegd werd dat er geen kamers geboekt waren.

Vooraleer mijn familie denkt dat ik hier de helft van de tijd op straat slaap: natuurlijk zijn die geboekt, maar het personeel heeft alleen een tijdje nodig om die te vinden. Gemiddeld een halfuur per keer dat je wil inchecken. Laten we zeggen dat ikzelf daar nog vrij goed mee kan omgaan aangezien mijn stresskantelpunt nogal redelijk hoog ligt. Als je 'de baas' bent, ligt dat nogal anders. Hij moet hier trouwens zorgen dat er elke dag ongeveer drie kamers geboekt worden. Dan heb je al iets meer verantwoordelijkheid, gecombineerd met een lage tolerantie voor traagheid is dat trouwens een fatale combinatie.

Het is een deel van de charme van het land

Elke dag zien we de bloeddruk letterlijk stijgen. Maar ergens moet je er aan wennen, want je gaat ze niet veranderen die Brazilianen. Het zit zo in de cultuur ingebakken dat je gewoon mee moet gaan 'in the flow'. Gevaarlijke woorden die we hier neerschrijven en waar we straks waarschijnlijk nog mee geconfronteerd worden. 

Maar goed, het is volgens ons dus een deel van de charme van het land. En na een tiental dagen leer je er echt mee leven. Het eten laat een uurtje op zich wachten? We drinken er eerst nog eentje. Het hotel kan ons niet inchecken? Gewoon blijven staan tot ze het wel doen. U vindt de naam van het bedrijf niet mevrouw? Zoek nog maar een tiende keer, wij hebben tijd. U maakt koffie op een halfuur tijd? Wow, 'gepoept door den haas?'

U ziet, ergens wordt een mens alles gewoon. Alé, sommigen hebben daar iets meer tijd voor nodig. Sorry baas!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties