Prognose: Lierse heeft voldoende talent, maar zoekt nog naar evenwicht

Jens Jacobs
| 3 reacties
Prognose: Lierse heeft voldoende talent, maar zoekt nog naar evenwicht
Foto: © Photonews

Op vrijdag 25 juli trekt de Jupiler Pro League zich opnieuw op gang. De eersteklassers zitten in de allerlaatste rechte lijn van hun voorbereiding op het seizoen 2014- 2015. Wij schatten hun kansen in. Vandaag Lierse.

Door Jens Jacobs

Ambitie

Geen grootspraak meer bij Maged Samy, die nog niet zo lang geleden zinnens was de Europese top te bestormen. Play-Off 1 is nog geen realistisch doel, dus als Lierse zich kan onttrekken aan het degradatiegewoel en enkele jonge talenten weet in te passen is het seizoen al meer dan geslaagd.

Transfers

IN

Alhassane Keita (Metz), Ludovic Buysens (OH Leuven), Dorge Kouemaha (Demirspor), Pierre-Yves Ngawa (Standard), Lennert Vanderberghen (KSK Heist) *, Bruno (Dessel Sport) *, Apostolos Vellios (Everton)

*Einde uitleenbeurt

(Foto: Kouemaha)

OUT

Carl Hoefkens (KV Oostende), Jasper Van Der Heyden (Geel), Julien Vercauteren (Nice), Luca Badr (Al Ahly), Hossam Ghaly (Al Ahly), Enar Jääger (geen club), Jimmy De Jonghe ( Club Brugge) *, Wouter Corstjens (AA Gent)*, Mbaye Diagne (Juventus) *, Anthony Limbombe (Genk) *, Tony Watt (Celtic) *

*Einde uitleenbeurt

Sterktes

1) Académie Jean-Marc Guillou werpt eerste vruchten af

Lierse gaat er al enkele jaren prat op de grootste talenten uit België op te leiden in de Académie. Dit jaar zou een eerste lichting ook effectief klaar zijn voor de stap naar de A-ploeg. Spelers als Faysel Kasmi en El Messaoudi lieten vorig jaar al flitsen zien die het beste doen verhopen. 

2) Menga keert terug, eindelijk echte spits?

Lierse recupereert Dolly Menga die terugkeert na een zware blessure. Als de jonge Belg er het hoofd bij houdt is hij een ware gesel voor elke tegenstander.

De Pallieters wisten ook Dorge Kouemaha te strikken. Hiermee hopen ze eindelijk de scorende spits gevonden te hebben waar ze al jaren naar op zoek zijn. De bonkige Kameroener weegt op een verdediging en kan zo ruimte creëren voor zijn medespelers.

Toch is het vooral Apostolos Vellios die weleens één van de revelaties kan worden in de Jupiler Pro League. De jonge Griek is groot en sterk, heeft een stevige kopslag en een neus voor goals. Als hij de nodige toevoer krijgt zou Lierse weleens een kandidaat-topschutter in de rangen kunnen hebben.

(Foto: Vellios)

Zwaktes

1) Helft doelpuntenproductie verlaat Lierse

Maar liefst 22 van de 44 doelpunten die Lierse vorig jaar maakte werden gescoord door spelers die nu elders actief zijn. Vooral Tony Watt en Mbaye Diagne betekenden een meerwaarde, maar ook de ervaren Hossam Ghaly en Wouter Corstjens zullen gemist worden.

2) Te weinig ervaring

Lierse trekt de kaart van de jeugd en liet onder andere Ghaly, Hoefkens en Jääger vertrekken. Het is dan ook de vraag of er voldoende ervaring overblijft om de ploeg te sturen. Het centrale duo in de defensie heeft ervaring zat, maar de andere ervaren spelers als Losada en Bourabia denken voornamelijk offensief.

Een ervaren nummer 6 zou voor meer evenwicht in het elftal moeten zorgen.  Ook voor de jonge doelmannen Berezovsky en Goris is er geen ervaren alternatief voor handen.    

Prognose: 12e

Dit Lierse moet in staat zijn om zich te handhaven in eerste klasse, maar veel hangt af van de doorstroming van de jeugd. Als de talenten van de Académie even goed zijn als intern wordt beweerd mag het Lisp zich opmaken voor occasioneel champagnevoetbal.

Een gebrek aan ervaring kan wel leiden tot grillige vormcurves en dus ook wisselend succes. Als de financiële perikelen het sportieve niet in de weg staan mogen de Pallieters al bij al niet in de problemen komen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties