Anderlecht wil Malanda, maar heeft maar 5 miljoen

Anderlecht wil Malanda, maar heeft maar 5 miljoen
Foto: © photonews

Anderlecht zal wellicht niet uitpakken op de transfermarkt. Herman Van Holsbeeck mag naar verluidt maar 5 miljoen uitgeven, dat lijkt te weinig om Malanda te kunnen losweken.

Vijf miljoen euro, dat is even veel als Anderlecht vorig jaar voor Mitrovic alleen betaalde. Toch mag Herman Van Holsbeeck deze zomer niet meer uitgeven van zijn bestuur, althans dat meldt Het Nieuwsblad. Alexandre Vandamme, achter de schermen de nieuwe sterke man bij Anderlecht, zou een strikter en zuiniger beleid voeren.

De landskampioen kwalificeerde zich nochtans opnieuw voor de groepsfase van de Champions League en zag al enkele keren de kassa rinkelen met onder meer de verkoop van Bruno en Kouyaté. Die bedragen worden meestal in schijven betaald, wat het krappe transferbudget mee kan verklaren. Paarswit maakte eerder ook al de fout om te hoge lonen te betalen en probeert al twee seizoenen de loonlast af te bouwen.

Vol op de jeugd

Vijf miljoen euro is op zich natuurlijk een fortuin, maar tegenwoordig een klein bedrag in de voetbalwereld. Anderlecht gaf eerder al aan op zoek te zijn naar een rechtsachter, een flankspeler en vooral een patron op het middenveld. Als er slechts 5 miljoen euro mag uitgegeven worden voor die drie posities lijkt Anderlecht zich opnieuw te moeten wenden tot de middelmaat.

Als de landskampioen zijn jeugdpolitiek doorzet kan het wel net voldoende zijn. Met Praet, Najar, Acheampong en Kabasele zijn er al 4 jongens die op de flank uit de voeten kunnen. Als Vanden Borre terugkeert is er met Najar en enkele youngsters ook een back-up voor handen op de rechtsachter. Ook in de spits is de spoeling dik genoeg. Als Alvarez fit is zijn er 5 aanvallers voor twee posities.

Malanda terughalen naar België?

Het enige probleem voorlopig is de positie centraal op het middenveld. Youri Tielemans rendeert beter met een loper naast hem die het verdedigende werk opknapt. Van Holsbeeck zegt in Het Laatste Nieuws dat Anderlecht alleen nog toppers wil halen en daarom de piste Kanu liet varen. Het informeerde naar verluidt ook naar het prijskaartje van Malanda.

De vooropgestelde vijf miljoen euro zal dan wellicht onvoldoende zijn, Malanda is er al 7 waard. De jonge Belg is geen onbetwistbare basispion bij Wolfsburg, maar heeft een grote toekomst voor zich. De Duitse club is bovendien bijzonder rijk en heeft er geen haast of belang bij om jonge talenten goedkoop te verpatsen.

Toch maar Defour?

Een andere optie is om Malanda een jaartje te huren. Dat is een constructie waar Wolfsburg zich misschien wel in kan vinden. Malanda doet een jaartje ervaring op, ook in de Champions League, en keert sterker terug. Voor Anderlecht is het wel een oplossing op korte termijn. Als de horde jonge veulens ook in Europa moet gaan scoren is het belangrijk om ze samen te houden en automatismen te creëren. Elk jaar een nieuwe nummer 6 gaan halen is dan niet de beste optie.

Steven Defour dan maar? De Rode Duivel heeft de capaciteiten om de patron op het middenveld te worden en de onderhandelingen met PSV lijken moeizaam te verlopen. Porto wil eerst een vervanger aantrekken alvorens Defour mag vertrekken, maar eens die er is kan de prijs mogelijk gedrukt worden. Ook voor hem zal Anderlecht er met 5 miljoen euro wellicht niet komen en is de kans klein dat hij met veel meerwaarde doorverkocht kan worden. Als paarswit Malanda of Defour lang aan zich kan binden moeten ze toch eens serieus overwegen om een miljoentje meer uit te geven aan kwaliteit, dan de vooropgestelde 5 miljoen te verdelen over kwantiteit.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties