Soliwatte? Wit-Russische voetbal wordt onderschat

Jens Jacobs
| 15 reacties
Soliwatte? Wit-Russische voetbal wordt onderschat
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Een tegenstander uit het verre Wit- Rusland leek altijd een garantie op de volgende ronde. Niet voor het eerst kwamen de Wit-Russen hier vorige week met de zege lopen, misschien moeten we onze perceptie toch wat bijsturen.

Toen het obscure Sjachtor Soligorsk (verschillende schrijfwijzen mogelijk) uit de trommel kwam voor Zulte-Waregem leek de volgende ronde binnen handbereik. Een 2-5 pandoering later hebben de West-Vlamingen straks een mirakel nodig om door te stoten. Wie de uitslag vernam geloofde zijn oren niet, maar is het Wit-Russische voetbal eigenlijk wel zo slecht?

De coëfficiënt

De Wit-Russen staan op plaats 22 in de Uefa-ranking. In 2008 was dat nog plaats 40. Met hun 22ste plek staan ze vlak achter Denemarken en Polen. De tijd dat België met Denemarken concurreerde voor een rechtstreeks CL-ticket is nog maar twee jaar geleden.

Bovendien houden ze daarmee landen als Schotland, Zweden, Noorwegen, Servië en Hongarije achter zich. Dat zijn ook geen toppers, maar tegenstanders uit die landen worden doorgaans hoger ingeschat. Onterecht zo blijkt.

De huidige campagne

Van de 4 deelnemers die Wit-Rusland mocht afvaardigen viel er voorlopig slechts eentje af. Neman Grodno, zo mogelijk een nog minder bekende naam als Soligorsk, ging onderuit tegen Hafnarfjördur uit Ijsland.

BATE Borisov klopte gisteren wel de Hongaarse kampioen Debrecen met 3-1 en maakt zich op voor de play-offs van de Champions League. Dinamo Minsk moet morgen een 1-0 voorsprong verdedigen tegen Cluj op weg naar de Europa League en Soligorsk heeft dus een 2-5 voorgift tegen Zulte-Waregem. Geen onaardige cijfers.

Remember Borisov

Het is overigens niet de eerste keer dat een Belgisch team zich liet verrassen door Wit-Russen. In 2008 verloor Anderlecht al van BATE in eigen huis met 1-2, een uitslag die ze niet konden recht trekken in Borisov. Geen Europees voetbal voor paarswit en “De schande van Borisov” was een feit.

BATE ging echter door op haar elan en schakelde in de volgende ronde ook Levski Sofia uit. In een groep met Real Madrid, Juventus en Zenit eindigde het wel laatste, maar het speelde toch drie keer gelijk. Had een Belgische club beter gedaan?

Gelijke tred in CL

Van het seizoen 2007-08 tot het seizoen 2012-13 speelde er even vaak een ploeg uit Wit-Rusland mee in de Champions League als een club uit België en de Wit-Russen deden het zeker niet slechter.

In 2012-13 bijvoorbeeld was Anderlecht laatste in zijn groep, terwijl BATE Borisov de derde plek behaalde in een groep met Bayern, Valencia en Lille. Voor een 3-1 thuiswinst tegen de Duitsers en een 1-3 zege bij Lille moet je toch iets kunnen.

Reguliere kampioen

Soligorsk is BATE niet. Dat klopt, maar in de play-offs waarmee Soligorsk haar Europese ticket binnenhaalde eindigde het wel tweede achter BATE. Bovendien kroonde de tegenstander van Zulte-Waregem zich in de reguliere competitie wel kampioen, vóór BATE Borisov.

Of Soligorsk onderschat werd of niet, feit is dat Zulte-Waregem straks de nodige meeval zal nodig hebben om zich alsnog te kwalificeren. In voetbal is alles mogelijk luidt het cliché, hopelijk maakt de schande van Borisov morgen ruimte voor het mirakel van Borisov.

(zie ook: http://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2014-08-06/essevee-moet-2-5-goedmaken-rekenen-op-het-mirakel-van-borisov )

(JJ)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties