Analyse Thibaut Courtois: rollercoaster van 10 topmomenten

Thibaut Courtois: rollercoaster van 10 topmomenten
Foto: © Photonews

Thibaut Courtois heeft zijn nieuw contract bij Chelsea beet. Hij tekende er een verbintenis tot 2019 en zal flink meer verdienen: van 40.000 euro per week naar minstens het dubbele. Wij overlopen de carrière van de topgoalie in de 10 meest bepalende momenten.

Door Aernout Van Lindt

Het weergaloze debuut (17 april 2009)

Op een maandje van zijn zeventiende verjaardag werd Thibaut Courtois tegen AA Gent voor de leeuwen geworpen. Bij Racing Genk deed hij meteen de revival inzetten. Ja, hij kreeg twee tegendoelpunten, maar werd achteraf toch geroemd voor zijn erg mooi debuut.

Met enkele kattensprongen had hij uiteindelijk een puntje weten te redden tegen de Buffalo's. Het viel toen al op: deze lange goalie gaat ook figuurlijk een grote worden. De gekke minuut waarin hij zowel Ljublijankic als Maric van een goal hield, staat nog in vele Limburgse geheugens gegrift.

De held van de titelmatch (17 mei 2011)

Staat zeker ook in het geheugen van de fans gegrift: de manier waarop Courtois in de titelmatch van Racing Genk tegen Standard een aantal geweldige reddingen verrichte.

Courtois & co hadden genoeg aan een gelijkspel thuis tegen de Rouches, die in de play-offs als een gek tekeer waren gegaan. Maar in Genk lukte het net niet voor de Luikenaars: 1-1, met dank ook aan Courtois. De titel was binnen voor de Limburgers, het feest kon beginnen.

De toptransfer (16 juli 2011)

Het topseizoen bij Racing Genk legde Courtois geen windeieren. Hij werd doelman van het jaar in de Belgische competitie en versierde een leuke transfer. Het grote Chelsea kwam in Limburg namelijk aandringen voor de diensten van de goalie en hij verkaste uiteindelijk voor 9 miljoen euro naar Engeland.

De club zou hem uiteindelijk eerst voor drie jaren uitlenen aan Atlético Madrid, waar Courtois kon rijpen, prijzen pakken en schitteren. Maar daarover later meer ...

Jongste Duivelse goalie (17 november 2011)

Zijn prestaties bij Genk hadden hem al een eerste selectie opgeleverd in maart 2011, maar in en tegen Frankrijk mocht Courtois in een oefeninterland zijn officieel debuut maken voor de Rode Duivels.

Hij hield in Frankrijk de netten schoon in een match die afliep op een 0-0 gelijkspel en werd prompt ook de jongste doelman ooit bij de Rode Duivels, nauwelijks 19,5 jaar oud.

Prijzen met Atlético (1): Europa League (9 mei 2012)

Bij Atlético Madrid is Courtois al snel de onbetwistbare nummer 1. Hij maakt er topjaren mee en mag in zijn eerste jaar al meteen een trofee de lucht insteken. En niet van de minste.

Op 9 mei 2012 staat hij in Boekarest in de finale van de Europa League. Met Falcao als topspits en Courtois als topkeeper stond de uitslag al bijna op voorhand vast: 3-0 voor Atléti.

Held van de natie in Servië (12 oktober 2012)

België pakte 26 op 30 in de WK-kwalificatiecampagne en mocht zo naar het WK. In het relatief begin van de kwalificatiecampagne was de match in Servië heel belangrijk. De 0-3 doet het niet vermoeden, maar die match moest Courtois in het begin van de match heel veel werk opknappen.

Hij hield de netten schoon en zorgde zo voor een open baan naar een knappe kwalificatiecampagne, waarin hij zich uiteindelijk ook maar vier keer zou moeten omdraaien. 

Records verbreken bij de vleet (10 maart 2013)

In het tweede seizoen in Spanje breekt Courtois helemaal door, voor zover dat nog niet het geval was in het eerste jaar natuurlijk. Hij breekt diverse clubrecords, door 819 minuten in eigen huis ongeslagen te zijn en ook buitenshuis breekt hij een record met 680 minuten ongeslagenheid.

Zijn truitje waarin hij dat allemaal deed krijgt een plekje in het museum van Atlético. Dat seizoen zou Courtois niet minder dan 20 clean sheets weten te verwerven. En ... dat is een record natuurlijk.

Prijzen met Atlético (2): Copa del Rey (17 mei 2013)

Een prijs is geen prijs, moet Thibaut Courtois gedacht hebben. Op 17 mei 2013 is het opnieuw prijs voor de Belgische goalie, door in de finale van de Copa del Rey Real Madrid af te houden.

Ook in de finale van de Spaanse beker is Courtois sterk. Het levert hem samen met zijn puik seizoen uiteindelijk ook de titel op van doelman van het Jaar in Spanje. 

Prijzen met Atlético (3): Primera Division (17 mei 2014)

Niet voor het eerst pakte Thibaut Courtois een prijs op 17 mei. Na de Belgische titel en de Spaanse beker was het dit jaar tijd om ook de Spaanse titel te veroveren. Een 1-1 gelijkspel op het veld van Barcelona was genoeg voor de eerste titel sinds 1996. Courtois was toen vier, om maar iets te zeggen.

Met ook nog een finale van de Champions League als toetje won Courtois zo quasi alles wat er te winnen viel bij Atlético Madrid en was hij klaar voor de stap naar Chelsea.

Number 1 bij The Special One (18 augustus 2014)

Op speeldag 1 van de Premier League dit seizoen was het dé vraag: wie zet José Mourinho onder de lat? Met een keuze tussen Cech en Courtois - beiden deel van de top-5 van de wereld - een verscheurende keuze.

Maar Mourinho maakte meteen alles duidelijk: "Met Courtois zit Chelsea voor de komende tien jaar goed." En hup, in Burnley mocht Courtois zijn debuut maken voor Chelsea. Met een contractverlenging voor vijf jaar zet hij nu een nieuwe stap naar hele mooie jaren op Stamford Bridge.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties