Zulte Waregem heeft op bezoek bij Waasland-Beveren een deugddoende en verdiende zege geboekt. Een mooi eerbetoon aan de vorige week overleden ex-speler Junior Malanda. Brepoels mist zijn start bij Waasland-Beveren en ziet Cercle Brugge weglopen in de stand.

• Fans én spelers Essevee eren Malanda
  • Kwaliteit komt terug bovendrijven
  • Waasland-Beveren ziet Cercle weglopen

Waasland-Beveren tegen Zulte Waregem, dat was om diverse redenen een speciale match. Het was de debuutmatch van Guido Brepoels als hoofdcoach van de Waaslanders, het was de eerste match van drie nieuwkomers bij Essevee - Dury koos voor Gimbert, Cordaro én Kaya in de basis.

Verder zagen we ook twee personen terugkomen na een hele lange periode van afwezigheid. Voor Oumarou bij de thuisploeg was het geleden van 16 augustus dat hij nog eens speelde, na de kuitbeenbreuk van Colpaert was het ook al van 23 augustus geleden dat we hem nog eens in een officiële wedstrijd zagen.

'Afscheid van een vriend'

Bovenal was het vooral een afscheid van Junior Malanda. Zeker voor de bezoekers een speciaal moment, zij speelden vorig jaar nog samen met de vorige week verongelukte middenvelder.

De supporters hadden spandoeken mee en veel borden met het nummer 28 - het rugnummer waarmee Malanda bij Essevee grote sier maakte - en maakten in minuut 1 en 28 symbolisch kabaal op de tonen van Junior. Pakkend, mooi en ook voor de spelers moet het iets bijzonder zijn.

Geen 'Nobelprijs'

Dat was ook meteen het hoogtepunt van de eerste helft. Slordigheden bij Waasland-Beveren en iets te traag voetbal - nog wat zoeken - bij de bezoekers maakten er een koude avond van voor de deugddoende koffie.

De bezoekers toonden het meeste balgevoel, Guido Brepoels had er bij de thuisploeg dan weer snel veel werklust ingeslepen. Aan de afwerking schorde het echter, de beste kansjes waren voor Ibou en Oumarou.

'Vonken en vuur'

Na de rust was het dan toch vonken en vuur op de Freethiel. De bezoekers begonnen furieus, een collectieve actie werd volgens het boekje uitgespeeld: Verboom legde achteruit naar het penaltypunt, Cordaro maakte zijn eerste in loondienste van Zulte Waregem.

Lang kon Essevee niet genieten van de voorsprong, want de Waaslanders maakten binnen een minuut gelijk. Ibou vond nu wél het gaatje en trapte in de korte hoek mooi binnen, alles te herdoen.

'Ik geef me over'

Het slotakkoord was echter voor Zulte Waregem, dat - alweer via een nieuwkomer Gimbert - de 1-2 kon binnenschuiven, al was het niet doortastend wegwerken van doelman Coosemans daar de hoofdschuldige. In de slotfase maakte Trajkovski het met een intikkertje - alweer op aangeven van Cordaro - helemaal af.

Door de overwinning van Cercle Brugge in Charleroi was het niet de avond voor de Leeuwen, die zo de Vereniging zien weglopen in de stand. De Waaslanders zullen uit een ander vaatje moeten tappen, de match in Lierse wordt al primordiaal.

Zulte Waregem speelde in een frivole tweede helft alle (degradatie)zorgen definitief van zich af. Samenzang (You'll never walk alone) tussen fans, staf en spelers na de match maakten het helemaal af.