Van Veldhoven houdt de druk hoog: "Nonchalance duld ik niet"

Van Veldhoven houdt de druk hoog: "Nonchalance duld ik niet"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Dertig punten en een veilige haven sinds kapitein Harm van Veldhoven aan het roer staat. Westerlo heeft amper nog iets te vrezen, maar de speler die daar mee in zijn hoofd speelt, krijgt het aan de stok met de schipper. Van Veldhoven: de meest open coach in eerste klasse.

Door Johan Walckiers

Een babbel met Harm van Veldhoven, we raden het u eens aan als u voetbaladept bent. De man verweeft zijn eigen persoonlijkheid in zijn voetbalfilosofie. Vraag aan eender wie van zijn spelers: Harm staat open voor discussie en luistert. Maar uiteindelijk ligt de beslissingsmacht bij hem en wil hij gevolgd worden. 

Harm, jullie staan op een veilige plaats. Ben je al bezig met volgend seizoen?

"Nee en ik wil niet dat mijn spelers zo beginnen denken. De wedstrijd tegen Genk is er één in functie van het resultaat, niet in functie van volgend seizoen. Ik ga nu niet beginnen zeggen dat ik die of die speler eens aan het werk wil zien. Ze moeten het verdienen."

Maar je moet toch je volledige groep kunnen evalueren voor komend seizoen?

"Het is altijd een combinatie ervan. Misschien doe ik dat wel in de laatste wedstrijden, maar nu gaat het nog steeds om willen winnen. Je wil als trainer toch ook je stempel drukken op een ploeg. Trouwens, wie denkt aan uitbollen nu we veilig zijn, zal vlug op de bank zitten."

Creëer je dan zelf druk om ze scherp te houden?

"Ja, dat doe ik wel in mijn voorbeschouwingen naar matchen toe. Ik probeer gezonde druk te leggen. Nonchalantie duld ik niet."

Je spelers pikten het op, want ze blijven er blijkbaar voor knokken.

"Ik had er op een bepaald moment toch schrik voor. Maar iedereen weet dat er nog punten en premies op het spel staan. Tegen Gent konden we niet veel doen, maar daarom wil ik morgen tegen Genk een reactie zien. Dat is heel belangrijk voor mij. Ik hoop dat de druk niet weggevallen is."

Elke speler van Westerlo zegt het: Van Veldhoven wil dat we op elk moment blijven voetballen...

"Dat is mijn filosofie, mijn idee naar voetbal toe. Ik hou er niet van om de bal naar voor te trappen en dan te zien wat er gebeurt. Ik wil vanuit het middenveld infiltratie zien en flankspel. Maar als een speler in de problemen zit, mag hij natuurlijk een bal wegkeilen. Tegen Zulte Waregem hebben we trouwens getoond dat we nog aardig kunnen voetballen."

Je zette Annys op de 'tien'. Een vreemde keuze leek het in het begin, maar nu niet meer. Waar haalde je het?

"Kijk, Westerlo slikte te veel doelpunten. Met Cools en Geudens heb ik twee centrale middenvelders die de verdediging kunnen helpen, maar 'Max' is heel goed in de ruimte op te zoeken. Hij infiltreert goed. Tegen Gent had hij het moeilijker omdat die ruimte er niet was. Maar tot nu toe deed hij het héél goed."

Jij blijft jezelf. We horen van je spelers ook dat ze heel makkelijk met jou kunnen praten.

"Kijk, ik probeer mezelf te blijven. Dat is misschien anders dan wat sommige collega's doen. Ik probeer het maximum uit de groep te halen, maar dan moet je ook weten wat er leeft. De jeugd van vandaag is een stuk mondiger geworden. En dat is iets goed. Communicatie is belangrijk, maar ze moeten ook weten dat ik op het einde de beslissingen neem."

Morgen krijgt u bij ons alles te lezen over het Indisch avontuur van Van Veldhoven en zijn relatie met "superprof" Alessandro Del Piero. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties