Barcelona vs Juventus: de geschiedenis geeft Juventus het voordeel

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 0 reacties
Barcelona vs Juventus: de geschiedenis geeft Juventus het voordeel
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zaterdag is het zover. Dan staat de finale van het Kampioenenbal op het programma: de traditionele afsluiter van het Europese voetbalseizoen. Onze redactie bekeek de vorige confrontaties tussen Barcelona en Juventus eens. Weet u nog wie 12 jaar geleden aan het langste eind trok?

Door Manuel Gonzalez

Het klinkt vreemd, maar beide Europese voetbalgrootheden hebben elkaar zelden tegengekomen op het Europese toneel. Juventus is de laatste 4 jaar met sprekend gemak kampioen van Italië geworden, maar in Europa verrichtte het, tot dit seizoen, geen uitmuntende prestaties meer.

De laatste keer dat beide ploegen de confrontatie aangingen was zowaar in 2003, toen Barcelona en de Oude Dame elkaar kruisten in de kwartfinales van de Champions League. In de heenwedstrijd in Turijn wiste Javier Saviola een kwartier voor het einde een vroeg doelpunt van Montero uit en zo werd het 1-1.

Komt Xavi opnieuw tot scoren?

Twee weken later stond Juventus dus voor een aartsmoeilijke opdracht in Barcelona. Net na rust zorgde Pavel Nedved voor het openingsdoelpunt, maar even later hing boegbeeld Xavi de bordjes opnieuw in evenwicht met een goed schot. Ook in de terugwedstrijd bleef het dus 1-1.

Verlengingen moesten voor de beslissing zorgen en 6 minuten voor het einde zorgde Juve-aanvaller Marcelo Zalayeta voor het verlossende doelpunt, na een knappe voorzet van Birindelli. Juventus bereikte uiteindelijk nog de finale, maar daarin was AC Milan te sterk na strafschoppen.

Eerste ontmoeting in 1970

De eerste keer dat beide ploegen het tegen mekaar opnamen was in 1970 in de 1/16e finales van Europa Cup I, de voorganger van de huidige Champions League. Toen was Juventus twee keer te sterk met een 1-2 en 2-1 overwinning. 

15 jaar duurde het voor Barça en Juve opnieuw elkaars pad kruisten. In de kwarfinale van EC I trok deze keer Barcelona aan het langste eind, na een 1-0 overwinning thuis en een 1-1 gelijkspel in Turijn. 

In 1991 was het dan de voorlaatste keer dat de Catalanen het opnamen tegen de club uit het noorden van Italië, in de Europese Cup Winners Cup (CWC). Barcelona ging toen door na een 3-1 overwinning in Camp Nou, want het verloor slechts met 1-0 in Turijn. 

De balans in het voordeel van Juventus

Als we de balans van de vorige 8 confrontaties opmaken, dan zien we dat Juventus 4 keer de betere was van de Spanjaarden. Twee keer werd het een gelijkspel en twee keer won Barcelona. Toch een licht mentaal voordeel voor de Italianen komende zaterdag?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties