Als De Bruyne 'Jommeke' was voor Racing Genk, dan is Bailey 'Filiberke'

Als De Bruyne 'Jommeke' was voor Racing Genk, dan is Bailey 'Filiberke'
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Genk heeft met Leon Bailey goud in handen. De 18-jarige Jamaicaan wordt door sommigen al aanzien als de nieuwe Kevin De Bruyne. Maar is daar ook iets voor te zeggen? Wij gingen het even na en de conclusie is duidelijk: ze lijken echt wel op elkaar.

Niet qua uiterlijk natuurlijk: Kevin De Bruyne staat gekend om zijn blond-rosse haar en zomersproetjes, terwijl Leon Bailey met zijn zwart haar en getaande Jamaicaanse huid eerder op Filiberke lijkt - om het met een boutade te zeggen.

Nuchterheid

Maar verder zijn er wel degelijk gelijkenissen te trekken. Vooraleerst de manier van communiceren van beide jonge goudhaantjes. Toen Kevin De Bruyne vanuit de Genkse jeugd op 17-jarige leeftijd zijn debuut maakte voor de hoofdmacht van de Smurfen, was hij meteen erg nuchter, maar ambitieus.

Met de voeten op de grond, geen absolute drang naar macht of geld, maar wel eerlijk en zelfzeker in de bewoordingen. Ook Bailey maakt in zijn eerste maanden bij Genk diezelfde indruk.

Talent

Zijn ploegmaats waren dan ook vol lof: "Heel snel, geweldig talent, nog nooit met een 18-jarige gespeeld met zoveel talent, ...", namen ze allerminst een blad voor de mond. En er valt ook wel iets voor te zeggen.

Dat zeiden ze overigens ook van De Bruyne bij Genk: "Als hij invalt, dan gebeurt er altijd iets op het veld", aldus Wim De Coninck over de toen 18-jarige KDB. Zijn marktwaarde ging in sneltempo naar 9 miljoen euro, ondertussen is hij 60 miljoen euro waard en werd hij voor nog meer verkocht door Wolfsburg aan Manchester City.

Dribbels, maar ... geen gepingel

En zo is Kevin De Bruyne terug in de competitie waar hij het meest hoort: de Premier League. Waar de topclubs - de meeste toch - steeds doelgericht denken. Elke dribbel die De Bruyne uitvoerde in zijn leven had een rechtstreeks doel. Geen gepingel en idioterij.

Leon Bailey is wat dat betreft misschien wel een atypische Jamaicaan. Ook hij dribbelt graag, maar nooit zonder het grote doel uit het oog te verliezen. Doelgerichtheid is een van de sterktes van hem.

Statistieken

We nemen er dan ook graag nog eens de statistieken bij: in het seizoen 2009-2010 deed de 18-jarige De Bruyne met 3 doelpunten en 4 assists van zich spreken voor Racing Genk. Hij verzamelde alles samen bijna 2000 speelminuten, het begin van een mooie carrière.

Ter vergelijkiing: Leon Bailey zit in 1886 speelminuten ondertussen aan 4 goals en 6 assists. Ook wat dat betreft doet hij het dus minstens zo goed als Kevin De Bruyne zelf. De toekomst ligt open voor de Jamaicaan, marktwaarde nu 4 miljoen en binnen een paar jaar een veelvoud?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties