Ex-scheidsrechtersbaas Jeurissen twijfelt over boetes voor refs: "Een spits verliest zijn premie toch ook niet als hij een open kans mist?"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 9 reacties
Ex-scheidsrechtersbaas Jeurissen twijfelt over boetes voor refs: "Een spits verliest zijn premie toch ook niet als hij een open kans mist?"
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Worden scheidsrechters binnenkort beboet wanneer ze een grove blunder begaan in onze hoogste klasse? Het idee kreeg ondertussen vorm vanuit de Pro League. Maar is een financiële sanctie wel de juiste oplossing om de foutenmarge in te perken?

De Pro League houdt binnenkort een stemming over het voorstel, waarna het mogelijk wordt voorgelegd aan Johan Verbist van het Referee Office. Ex-scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen heeft zijn bedenkingen bij het voorstel.

"Ik ga me er niet positief of negatief over uitspreken, maar vreemd vind ik het wel", opent Jeurissen bij Voetbalkrant.com. "Ik denk niet dat dit in andere landen bestaat en ook de UEFA past het niet toe. Of dit dan dé manier is om het niveau van de refs naar omhoog te krijgen, weet ik niet. Gaat dit de druk niet nog méér verhogen? Als een spits een open doelkans mist, zit de club toch ook niet aan diens premie?"

Gaat dit de druk niet nog méér verhogen?

Een boete komt natuurlijk direct over, maar arbiters worden bij grove fouten reeds financieel gestraft. "Bij zware interpretatiefouten krijgt een scheidsrechter bij de volgende aanduidingen een match minder, of laat men hem op een lager niveau fluiten. Die beslissingen zorgen automatisch voor een financieel verlies."

En dus vindt Jeurissen dat men beter focust op de professionele omkadering. "Het gegeven van semi-professionele scheidsrechters bestudeert men al een tijdje", besluit hij. "Maar weinigen zijn natuurlijk geneigd een vaste job op te geven voor het onzekere scheidsrechtersbestaan. Investeren in een professioneel kader, met meer bijeenkomsten en de hulp van technische middelen als de videoref, lijken mij de geschikte methodes om het aantal fouten te verminden."

Zijn boetes voor refs een goede zaak?

18%
82%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties