De agressieve oorlog om jeugdspelers: het is nog erger geworden

De agressieve oorlog om jeugdspelers: het is nog erger geworden
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Spelers onder de 16 zijn grof wild geworden op de Belgische transfermarkt. De topclubs verdringen zich om de grootste talenten bij elkaar weg te plukken. En daar hebben ze heel wat geld en middelen voor over.

AA Gent toont zich tegenwoordig de agressiefste op de jeugdmarkt. Michel Louwagie had aangekondigd dat hij 'wraak' zou nemen voor het jarenlang leegplunderen van hun jeugdwerking en hij hield woord. Louwagie ging al spelers bij Anderlecht, Club en Standard halen, terwijl hij openlijk toegaf dat hij daar grote middelen voor vrijmaakte.

Voor de ouders weliswaar, want het is nog steeds verboden om spelers onder de 16 jaar een profcontract of extralegale voordelen te geven. "Maar dat zou ook wel eens onderzocht mogen worden", klinkt het in voetbalmiddens.

Het zijn nog kinderen

Maar zo erg als dit seizoen maakten we het nog niet mee, terwijl we ook vorig jaar al een stuk hierover schreven. "Die jongens laten zich de kop zot maken door aanbiedingen van de topclubs", klinkt het bij Kevin Jansegers van Sky Athletic Agency. "Soms vergeten die clubs dat het nog om kinderen gaat. Ze moeten genieten van het spelletje. En vergeet ook niet dat school ook belangrijk is, want profvoetbal is niet voor iedereen weggelegd."

"Laat die jongens toch groeien! Wij hebben ook jongens die door Club Brugge en Gent het hof gemaakt worden. Maar het zijn nog steeds de speler en de ouders die kiezen, wij kunnen hen daar enkel in adviseren. Maar het zijn ook buitenlandse clubs. Sinds het succes van de Rode Duivels denken die scouts allemaal dat het Eden Hazards zijn in België. En op die leeftijd al naar het buitenland trekken, is toch een groot risico. Want er is niets mis met de jeugdopleiding in België."

Raskin

Bij een andere manager, die liever anoniem blijft, klinkt het hard: "De topclubs zouden elkaar de ogen uitsteken om als eerste een talent te pakken te krijgen. Het is ongelooflijk, die evolutie is de laatste jaren enorm geëxplodeerd."

En net nu kondigde Herman Van Holsbeeck aan dat hij niet zomaar meer met grote biljetten gaat zwaaien voor jongens 'die enkel talent hebben'. "Anderlecht wil talent gekoppeld aan mentaliteit", zei hij daarover. Maar onmiddellijk voelde hij dat ook. De net 16-jarige Nicolas Raskin tekende zijn eerste profcontract bij Gent. Ook gelokt door de extra voordelen bij de Buffalo's...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties