Genk mag zich als 'kerstkampioen' nog niet zegezeker rekenen: hun voorgangers brachten het er niet goed vanaf

Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 4 reacties
Genk mag zich als 'kerstkampioen' nog niet zegezeker rekenen: hun voorgangers brachten het er niet goed vanaf
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Genk kroonde zich al voor de laatste speeldag van 2018 tot kerstkampioen. Het heeft al een redelijke voorsprong ten opzichte van de andere titelkandidaten, maar er kan nog veel gebeuren (halvering van de punten). Hoe brachten de vorige kerstkampioenen het er vanaf?

Genk moet nog even wachten op het resultaat van Club Brugge op donderdagavond, maar zelfs als blauw-zwart wint trekken de Limburgers met een voorsprong van 7 punten het nieuwe jaar in.

17/18

Club Brugge was afgetekend leider met maar liefst 11 punten meer dan Charleroi, de tweede in de stand. De huidige landskampioen telde toen 53 punten na 21 speeldagen, dat zijn er 5 meer dan Genk er nu heeft na evenveel wedstrijden.

Charleroi zakte helemaal weg in play-off 1 en werd helemaal laatst. Club Brugge zag Standard nog wel erg dichtbij komen, maar haalde het uiteindelijk met een voorsprong van drie punten. De kerstkampioen haalde het dus op het einde van de rit.

16/17

Ook in 2016 werd de winterstop ingelast na 21 speeldagen. Zulte Waregem en Anderlecht zaten leider Club Brugge op de hielen met een verschil van respectievelijk drie en twee punten. Club was allesbehalve een dominante kerstkampioen, want het had ‘maar’ 43 punten.

En de kerstkampioen zou het ook niet halen want het was Anderlecht dat in 2017 landskampioen werd. Paars-wit was veruit de beste ploeg van play-off 1. Het won twee keer meer dan eerste achtervolger Club Brugge en had een straatlengte van zeven punten voorsprong.

15/16

2015 was het jaar van AA Gent. In mei van dat jaar pakten de Oost-Vlamingen de titel en in december stonden ze in het seizoen dat daarop volgde opnieuw aan de leiding in de Jupiler Pro League.

Spijtig genoeg voor de Buffalo’s werde niet zij maar wel rivaal Club Brugge dat jaar kampioen onder Michel Preud’homme. Gent strandde zelfs nog op 12 punten van Club en op vijf van runner-up Anderlecht. Alweer geen titel voor de kerstkampioen.

14/15

In dat seizoen waren de rollen omgekeerd. Toen werd Club Brugge kerstkampioen stak Gent de titel op zak. Het verschil tussen de twee teams bedroeg zelfs tien punten op de laatste speeldag van het kalenderjaar. Na halvering van de punten op het einde van de reguliere competitie had Club nog maar twee punten meer dan de latere kampioen en Anderlecht.

10/11

Nu maken we een iets grotere sprong, helemaal terug naar het jaar waarin Genk voor het laatst kampioen van België werd. De Limburgers stonden na 21 speeldagen drie punten in het krijt bij Anderlecht en na de reguliere competitie was dat één punt.

De titelstrijd was er toen eentje tussen Genk en Standard en die was razend spannend. Op de laatste speeldag kroonde Genk zich na een onderling duel tot landskampioen.

Opgepast

Zo zie je maar. In vier van de vijf opgesomde seizoenen werd de ploeg die met Nieuwjaar aan de leiding stond geen landskampioen. De halvering van de punten en de wintermercato zullen dus zeker hun rol nog spelen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties