Met Lommel valt ook de voorlaatste club uit 1B in buitenlandse handen (en waarom dat nefast is voor de eigen jeugd)

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 11 reacties
Met Lommel valt ook de voorlaatste club uit 1B in buitenlandse handen (en waarom dat nefast is voor de eigen jeugd)

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Met Lommel valt er weldra een nieuwe 1B-club in buitenlandse handen. De Israëlische advocaat Udi Shochatovitch gaat een kleine 3 miljoen euro in de Limburgse club pompen. En dat betekent ook meteen dat zeven van de acht clubs in 1B door buitenlanders bestuurd worden. Best nefast voor de jeugd.

Na Westerlo is het nu dus ook de beurt aan Lommel om in buitenlandse handen te vallen. Udi Shochatovitch, zeker geen omstreden figuur door zijn banden met Pino Zahavi (ex-Moeskroen), heeft het vanaf volgende week voor het zeggen in het Soevereinstadion. Zeven op acht ploegen wordt dus door een buitenlander of buitenlanders bestuurd. 

Alleen KV Mechelen 'Belgisch'

De enige club die nog niet in buitenlandse handen gevallen is, blijft tot op heden KV Mechelen. Het zakenduo Olivier Somers en Dieter Penninckx kocht begin 2018 70% van de aandelen van 'Malinwa'. Ze betaalden daar een slordige 4 miljoen euro voor. 

Waarom? 

Rest alleen de vraag: waarom zoeken Belgische teams hun heil bij buitenlandse investerdeers? Of moet de vraag omgekeerd worden gesteld? De concurrentie in 1B is bikkelhard. Acht ploegen die enerzijds moeten vechten om profploeg te blijven en om niet naar de amateurreeksen te zakken. Anderzijds is er maar één team dat de promotie naar het hoogste niveau mag vieren. 

Een financiële injectie is dus zeker niet overbodig in de woelige 1B-tijden. Zelfs voor clubs die niet in het rood staan. 1B groeit steeds meer uit tot een echt kerkhof en dat lijkt er de komende jaren zeker niet beter op te worden. Clubs in 1B zoeken steeds meer hun heil bij goedkopere, buitenlandse spelers. In plaats van voor eigen jeugd te kiezen. 

Buitenlanders > jeugd

Pas wanneer het behoud verzekerd is en er (tijdens play-off 2) nog weinig op het spel staat, kan er geëxperimenteerd worden. De 19-jarige Brian De Keersmaecker (Beerschot Wilrijk) is een perfect voorbeeld. Hij mocht al proeven van speelminuten in play-off 2. Hoe het dan weer niet moet, hebben veel andere clubs afgelopen seizoen laten zien.

OHL, bijvoorbeeld. Een van de meest prestigeuze jeugdclubs van het land, maar van doorstroming is er weinig sprake. Daan Vekemans en Jo Gilis werden bij Eendracht Aalst gestald, dat andere jeugdproduct Jarno Libert komt de laatste weken en maanden nog weinig boven water ondanks enkele sterke matchen op het Leuvense middenveld. 

Club vallen steeds minder terug op eigen jeugd - niet alleen OHL overigens - en dat is best een jammere zaak. 

Overzicht 1B in buitenlandse handen

-Lommel SK: (vanaf volgende week) in Israëlische handen 

-Oud-Heverlee Leuven: in Thaise handen 

-KVC Westerlo: in Turkse handen 

-SV Roeselare: in Chinese handen 

-AFC Tubeke: in Zuid-Koreaanse handen

-Beerschot Wilrijk: in Saoedi-Arabische handen

-Union SG: in Engelse handen

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties