Analyse Europa League: groepen Standard en AA Gent onder de loep genomen

Nils Wens
| 10 reacties
Europa League: groepen Standard en AA Gent onder de loep genomen
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Belgische ploegen in de Europa League kennen hun tegenstanders. Standard Luik speelt tegen Arsenal, Eintracht Frankfurt en Vitória Guimarães. AA Gent neemt het op tegen VfL Wolfsburg, AS Saint-Etienne en FK Oleksandria.

Tegenstanders van standard Luik

Arsenal : Arsenal is de grootste naam in de groep. Haar grootste inkomende transfer deze zomer was die van Nicolas Pépé, die rechtstreeks uit Lille kwam.  De Ivoriaanse kostte 80 miljoen euro. David Luiz heeft zich ook aangesloten bij de Gunners.  Dani Ceballos werd uitgeleend door Real Madrid.

Maar de Engelsen verloren ook enkele belangrijke spelers tijdens het seizoen.  Alex Iwobi ging naar Everton in ruil voor 30 miljoen euro.  Laurent Koscielny sloot zich aan bij de Girondins de Bordeaux na een jaar blessureleed.  Aaron Ramsey is verhuisd naar Juventus en Petr Cech is gestopt met zijn carrière.

Arsenal haar seizoenstart is niet slecht.  De Londense club heeft zes van de negen punten en staat op de derde plaats in het algemene klassement van de Premier League.  Vorig seizoen faalde de club in de Europa League-finale tegen.... Chelsea

Eintracht Frankfurt : Frankfurt was vorig seizoen een ander Chelsea-slachtoffer in de Europa League.  In de halve finale verloor de Duitse ploeg van de Blues na strafschoppen.  

Haar grootste verlies van de zomer mercato is ongetwijfeld Luka Jovic. De spits ging naar Real Madrid in ruil voor een cheque van 60 miljoen euro. Sébastien Haller, de andere spits, heeft ook het schip verlaten.  Hij tekende in West Ham voor 40 miljoen euro.

Om deze vertrekken te compenseren, heeft Frankfurt ervoor gekozen om beroep te doen op Bas Dost van Sporting Lissabon.  Eintracht vertrouwt ook op een veelbelovende jonge spits van Rode Ster Belgrado: Dejan Joveljic.  Hij is pas 19 jaar oud. Met Kamada komt Standard dan weer een oude bekende tegen. De Japanner speelde vorig seizoen bij Sint-Truiden.

Verder investeerden de Duitsers vooral in hun middenvelders: Djibril Sow werd gekocht voor negen miljoen euro van Young Boys Bern en Dominik Kohr kwam van Bayer Leverkusen voor een totaal van 8,5 miljoen euro.

Na twee Bundesliga wedstrijden is Frankfurt tiende met drie punten.  De ploeg won van Hoffenheim (1-0), maar verloor van RB Leipzig (2-1). 

Vitória Guimarães : Guimarães is een vaste waarde bij Europese wedstrijden.  Vorig seizoen werd de Portugese club vijfde in de Portugese eerste klasse.  Benfica, FC Porto, Sporting Lissabon en Braga waren hen voor.  De club stond 15 punten achter de vierde, Braga.

Deze zomer verloor Vitória Tyler Boyd (Besiktas) en Tozé (Al-Nasr).  Die laatste had negen doelpunten en drie assists gescoord in de competitie.

De populairste aankoop van de club is die van FK Lviv spits Bruno Duarte.  600.000€ werd aan hem uitgegeven.  In alle competities heeft de Braziliaan negen keer gescoord in 30 wedstrijden.

Tegenstanders AA Gent

VfL Wolfsburg: Wolfsburg is misschien niet een van de grootste clubs van Duitsland, maar ze versloegen Eintracht Frankfurt vorig seizoen in de Bundesliga.  Het is de club van onze landgenoot Koen Casteels.

Aan het begin van het seizoen hebben de wolven al veel punten gescoord.  Ze hebben zes punten op zes na confrontaties tegen Keulen en het Hertha Berlijn van Dodi Lukebakio.

Wolfsburg heeft deze zomer geen grote verliezen geleden.  Aan de andere kant heeft het Duitse team 15 miljoen euro geïnvesteerd in een middenvelder.  Xaver Schlager is gehaald vanuit Red Bull Salzburg.  Ze kocht ook de rechtervleugel van Young Boys Bern, Kevin Mbabu, voor 9,2 miljoen euro en de linkervleugel van LASK Linz, Joao Victor, voor 3,5 miljoen euro.

AS Saint-EtienneSaint-Etienne behaalde vorig seizoen een schitterende vierde plaats in de Ligue 1. De Groenen hebben zelfs lange tijd gevochten voor een plaats in de Champions League.  Dit seizoen begon minder goed met vier punten in drie wedstrijden. Maar het is vooral thuis dat de mensen van Stephan geducht zijn.  De vurigheid van hun publiek is goed ingeburgerd.

Deze zomer hebben ze wel wat verliezen geleden. William Saliba werd voor 30 miljoen euro verkocht aan Arsenal.  Rémy Cabella kwam bij Krasnodar in Rusland in ruil voor 12 miljoen euro. Ook Neven Subotic was een belangrijke speler.  De verdediger speelde vorig seizoen 28 wedstrijden.

Qua inkomende transfers is de grootste overname Dennis Bouanga van Nîmes voor 4,5 miljoen euro. Hij scoorde acht doelpunten en drie assists in 38 wedstrijden vorig seizoen.  De Algerijn Ryad Boudebouz liet ook zijn koffers vallen in het Geoffroy Guichard stadion.  Hij werd voor 3,5 miljoen euro gekocht van Real Betis. Hij maakte deze zomer deel uit van het Afrikaanse kampioenenteam. Tijdens deze competitie verdeelde hij vier assists en scoorde hij een doelpunt.

FK Oleksandria : FK Oleksandria werd vorig seizoen derde in het Oekraïense kampioenschap.  Ver achter Shakhtar Donetsk en Dynamo Kiev.  Het is waarschijnlijk de kleine duim van de groep.

De Oekraïense club is gewend om te spelen in een stadion met ongeveer 7.000 zitplaatsen.  Op het gebied van uitgaande transfers valt er weinig te vertellen.  De belangrijkste inkomende transfer is die van de voormalige Standard-speler, Valerii Luchkevych.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties