Word fan! 146

Wedstrijden Eupen

Volledige kalender

Laatste voetbalnieuws

Meer nieuws

Geschiedenis

In 1908 werd er in Eupen, dat toen nog tot Duitsland behoorde, verschillende voetbalclubs opgericht. Na een hele boel fusies ontstond in 1945 Alliance Sportive Eupen, de voorloper van het huidige KAS Eupen. De fusieploeg kreeg het stamnummer 4276 toegewezen en startte in de provinciale reeksen. Het volgende decennium vertoefde de club in de laatste regionen van het Belgische voetbal.

In de jaren ’60 en ’70 begon de Duitstalige ploeg aan een stevige opmars en bereikte het in 1974 de eindronde in tweede klasse. Uiteindelijk kon het de promotie niet afdwingen. Daarna modderden ze wat aan en bleven ze actief in tweede, derde of vierde klasse. In 1995 veranderde de naam naar Königliche Allgemeine Sportvereinigung Eupen (KAS Eupen).

Het duurde tot 2009/2010 tot het historische gebeurde. KAS dwong eindrondevoetbal af in tweede klasse en werd tot ieders verbazing daarin eerste. Na een overwinning tegen RAEC Mons was de allereerste promotie naar de hoogste klasse een feit. Het is daarmee de enige Duitstalige club die daar in slaagde.

Eupen was niet voorbereid op eersteklassevoetbal en moest de eerste helft van het seizoen in het stadion van Sint-Truiden spelen omdat het eigen stadion verbouwd werd. De eerste match in het nieuwe stadion (er waren ondertussen al twee trainers versleten) werd glansrijk gewonnen met 6-0 tegen nota bene STVV. Uiteindelijk kon de ploeg zich niet redden en degradeerde het na één seizoen opnieuw naar de tweede klasse.

In 2012 werd de club overgenomen door de Aspire Zone Foundation uit Qatar. Het was de bedoeling om talentvolle spelers in Eupen te stallen. Het leidde in het seizoen 2015-2016 tot promotie en zo speelt Eupen vandaag de dag in de hoogste voetbalklasse. De Panda's hebben er de voorbije jaren hun specialiteit van gemaakt om ondanks lage verwachtingen toch er telkens net in te slagen om degradatie te vermijden. In 2019 en 2021 was hun marge het grootst, met een twaalfde plaats in de eindrangschikking.

Het palmares van Eupen is uiteraard niet erg groot met enkel titels in de derde klasse. Ook in de Beker van België stootten de Panda’s nooit erg ver door.

Info Eupen

Volledige naam: K.A.S. Eupen
Nummer: 4276
Opgericht: 1945
Aansluitingsjaar: 1945
Stadion: Kehrweg Stadion
Website: www.as-eupen.be
E-mail: webmaster@as-eupen.be
Telefoon: 087/74.29.93
Sponsors: Qatar Airways, Aspire
Budget: ?
Bijnamen: les Pandas

Spelers