Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Daknam
Moedig en efficiënt Lokeren klopt Standard

Een moedig en uiterst efficiënt Lokeren heeft de punten weten thuis te houden tegen Standard. Het werd 4- 1 op Daknam, waardoor de titelambities van Standard een knauw krijgen. Anderlecht kan morgen tot zeven punten uitlopen.

Aernout Van Lindt in Lokeren

Onder een leuk, pril lentezonnetje begonnen Lokeren en Standard aan hun wedstrijd in de zaterdagvooravond. Standard kon mits winst voorlopig op de tweede plaats in de stand komen en zo de druk leggen bij de teams die morgen moeten spelen. Voor Lokeren was het bijna de laatste kans om ooit nog aansluiting te vinden bij het pelotonnetje dat strijdt voor de Europese plaatsen.

Grinta

Dat deed het met een aantal nieuwkomers in vergelijking met de wedstrijd in Anderlecht. Galitsios was terug fit na zijn euvel aan de knie en verving Tiko. Verder mochten ook El Mouataz, Trompet en Leko in de basis starten. Dat leidde in de aanvangsfase niet meteen tot beter voetbal, maar wel voor de nodige grinta op het veld bij de thuisploeg.

Van meet af aan ging zowat iedereen voor de bal liggen indien nodig: een schot van Buyens en een paar acties van Ezekiel en Batshuayi worden zo in hoekschop gewerkt. Op die hoekschoppen – 7 stuks in 20 minuten – slaagde Standard er niet in ook maar een enkele keer gevaarlijk te zijn.

Dubbele voorsprong thuisploeg

Aan de overkant was het wel meteen raak. Kawashima ging half onder de bal door in duel met Harbaoui. Mokulu kreeg de bal in de voeten en maakt emakkelijk af. Daarna bleven de bezoekers meer dan het commando houden, maar de hoge druk zorgde niet meteen voor echt doelrijpe kansen. Qua veldoverwicht en balbezit waren de bezoekers meer dan baas, maar het tweede doelpunt viel aan de overkant.

Mokulu raakte bij de bal aan de tweede paal na een eerste dreiging van de thuisploeg. Hij zette voor en de bal belandde bij De Pauw. Die maakte het af met een volley, al leek Van Damme de bal voor de lijn nog te raken en zo in doel te glijden.

Standard knokt zich terug in match

Ook na de 2-0 bleef Standard baas op Daknam. Iets na het halfuur leidde dat – eindelijk – ook tot een doelpunt. Batshuayi gaf een scherpe voorzet en aan de tweede paal is daar Mpoku, die van dichtbij kon binnenwerken. Even later was het zelfs bijna 2-2, maar het schot van Ezekiel kon Copa onvoldoende bedreigen.

Mpoku kreeg even later geel voor een zware charge/botsing met Galitsios. Die trok even grimassen, maar kon uiteindelijk de eerste helft wel volmaken. Standard probeerde voor de rust nog te zorgen voor de gelijkmaker. Het deed dat met onder andere enkele mooie technische standjes van de spitsbroeders Batshuayi en Ezekiel, maar misschien probeerden ze het iets te mooi te doen, want Lokeren kon al bij al makkelijk de voorsprong behouden tot aan de koffie.

Aanhoudende druk

In de tweede helft meteen hetzelfde spelbeeld als voor de pauze: Standard met de hoge druk en het veldoverwicht, Lokeren dat volledig terugplooide en er probeerde uit te komen wanneer het eens kon, maar vooral het hoofd voor de bal blijft werpen.

De bal kon de thuisploeg bijna nooit langer dan vijf seconden bij zich houden en Standard bleef maar aandringen. Een kopbal van Van Damme werd door Copa van de lijn weggehaald, maar verder kwam Standard niet bij de gelijkmaker.

Harbaoui beslist wedstrijd

Integendeel: het is was de overkant dat de doelpunten vielen. Harbaoui besliste met twee doelpunten binnen zeven minuten de wedstrijd. Het moet gezegd: de verdediging van Standard zag er niet goed uit bij beide fases. Eerst stond Ciman te slapen, waardoor Mokulu een mooie voorzet naar Harbaoui kon geven.

De 4-1 deed Harbaoui helemaal zelf: hij zette zich helemaal alleen door op de linkerflank, leek de bal te verliezen, maar dankzij Kanu en alweer Ciman kreeg hij de bal terug op een presenteerblaadje. Match gespeeld met nog een kwartier voor de boeg.

Lokeren speelt mogelijk weer een beetje mee voor de Europese plaatsen, Standard krijgt een stevige knauw in zijn titelaspiraties.