Speeldag: Finale (T)
Stadion: Jan Breydel
Cercle en AA Gent strijden straks om Europees ticket
Tomas Taecke

Cercle Brugge heeft in eigen huis de barrageduels tegen AA Gent veilig gesteld. Groen-zwart kwam tegen Bergen op achterstand, maar trok finaal toch aan het langste eind (3-2).

Tomas Taecke in Brugge

Terwijl Iachtchouk namens Cercle wel aan de aftrap verscheen, zag Enzo Scifo topschutter Jérémy Perbet in extremis afhaken. Bob Peeters kon wel geen beroep doen op Rudy. De vleugelspits staakte de opwarming en werd vervangen door Janssens. Voor de partij werd de afwezige Perbet in de bloemetjes gezet. De topschutter kreeg voor aanvang van de wedstrijd de Gouden Stier uitgereikt.

Na vijf minuten opende de thuisploeg de vijandigheden. Janssens pakte uit met een heerlijk vluchtschot, de redding van Werner was al even mooi. Ook de tweede kans was voor groen-zwart: Evens vond Iachtchouk aan de tweede paal, maar die mikte van dichtbij over het Bergense doel. De Henegouwers mikten vooral op de counter en kwamen bij de eerste echte tegenprik op voorsprong. Jarju kon vanop de grote baklijn vrij aanleggen en liet Coppens geen kans (0-1). Na twintig minuten spelen was de scheve situatie meteen rechtgezet.

Jarju trapt Bergen op voorsprong

Bergen nam het heft in handen en domineerde, zonder echt gevaarlijk te zijn, de partij. Eén keer kon Matthys met zijn mindere linkervoet aanleggen, maar Coppens ging goed plat. Cercle was van slag na het tegendoelpunt. Groen-zwart kwam niet meer in de buurt van Werner en trok halverwege met een linke 0-1-achterstand richting kleedkamers.

Bob Peeters greep in, Janssens bleef achter in de pauze. Zijn vervanger Gombami haalde meteen uit met rechts maar zag zijn hard schot naast gaan. Hoewel het spel er niet op verbeterde, wist de vereniging tien minuten na de rust toch een belangrijke goal aan te tekenen. Vetokele gaf het leer mee met Van Eenoo, die de bal beheerst tegen de touwen trapte (1-1). Cercle ontsnapte wel toen Nong vrijwel meteen een mooie kans verzuimde. Matthys bediende de spits die over Coppens maar ook over het vijandige doel trapte. Een minuut later had Matthys zélf de gelijkmaker aan de voet. Evens voorkwam in extremis dat de buitenspeler de bal in het lege doel van Cercle kon schuiven.

Cercle stelt orde op zaken na de pauze

Cercle voetbalde iets beter na de gelijkmaker, maar moest wel uitkijken voor een fatale tegentreffer. Scifo gooide Ibou en Bourabia in de strijd in de hoop een tweede doelpunt te vinden. Dat tweede doelpunt viel, maar wel aan de overzijde. Mertens kopte op hoekschop van dichtbij de verlossende treffer voor Cercle tegen de touwen (2-1). Met een kwartier op de klok moest Bergen nu tweemaal de weg naar het net vinden. Nong testte Coppens meteen na het tegendoelpunt, maar de Brugse doelman gaf geen krimp. Vijf minuten voor inrukken trapte Cercle de partij in een definitieve plooi. Gombami verschalkte Werner van dichtbij met links, Cercle mocht met zekerheid naar de barrageduels. Het tegendoelpunt van De Belder mocht er zijn, maar kwam te laat voor Bergen (3-2).

De zege en - belangrijker nog - de kwalificatie kwam voor Cercle niet meer in gevaar. Groen-zwart bibberde een halfuur maar trok na de pauze het laken naar zich toe. Over twee duels mogen Cercle en AA Gent later deze week uitmaken wie deze zomer Europa in mag.